Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LPE: Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.09.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LPE: Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN


LPE: Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN
POZVÁNKA: Udělám si sám … dnes třeba rozvaděč. Seminář Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN (rozvaděče 2012 po změnách ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 ed.2 z května 2012) se zaměřuje na novely základních norem pro výrobu, sestavování, ověřování a uvádění na trh rozvaděčů a rozvodnic nn včetně stavebnicových a modulárních systémů v souladu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.09.2012

 

Udělám si sám … dnes třeba rozvaděč

Seminář Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN (rozvaděče 2012 po změnách ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 ed.2 z května 2012) se zaměřuje na novely základních norem pro výrobu, sestavování, ověřování a uvádění na trh rozvaděčů a rozvodnic nn včetně stavebnicových a modulárních systémů v souladu s harmonizovanou legislativou EU a ČR.

Nové normy nepřicházejí s žádnou revolucí v posuzování bezpečnosti rozvaděčů nn. Představují právě jen další logický stupeň vývoje, což dokazuje souběžná platnost se stávajícími normami až do září 2014. S novinkami v normách by se měli seznámit nejen projektanti a pracovníci firem, pro které je výroba rozvaděčů hlavním předmětem činnosti, ale i ti, kteří vytvoří prakticky jen několik rozvaděčů do roka, zpravidla jako součást nově zřizovaných, nebo rekonstruovaných domovních elektroinstalací. Podle platné legislativy patří výroba rozvaděčů z hlediska živnostenského zákona mezi volné živnosti a není ani vyžadováno samostatné oprávnění od TIČR. Zdálo by se tedy, že postačí zkompletovat rozvaděč z ověřených komponent, zabudovat do instalace a provést výchozí revizi elektroinstalace. Nic není dále od pravdy!

Za rozvaděč nn norma považuje: kombinaci jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženými řídicími, měřicími, signalizačními, ochrannými, regulačními zařízeními, se všemi vnitřními elektrickými a mechanickými propojeními a konstrukčními částmi. Takto definované zařízení je vždy považováno za výrobek, bez ohledu na to, kdo ho sestavil. Vztahuje se na něj Zákon č. 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky, ve znění zákona č. 34/2011 Sb. a příslušné nařízení vlády, v tomto případě NV č. 17/2003 Sb., Kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.

V souladu s uvedeným zákonnými požadavky může být rozvaděč uveden na trh poté, co je Autorizovanou zkušebnou posouzena jeho shoda se základními požadavky podle § 2 odst.2 NV č. 17/2003 Sb. a ČSN EN 61439-1 ed.2.
Poté výrobce rozvaděče nebo jeho zplnomocněný zástupce postupem vnitřní kontroly výroby zajišťuje a prohlašuje, že elektrické zařízení - rozvaděč - splňuje požadavky NV č. 17/2003 Sb., které se na rozvaděč vztahují. Výrobce nebo jeho zplnomocněný zástupce musí každý výrobek - rozvaděč, rozvodnici - opatřit označením CE a vypracovat písemné ES prohlášení o shodě.

Jedná se o zajištění shody výrobků od počátku, tj. od projektu, výběru a nákupu použitých komponentů, vlastní výroby, přes zaměstnání pracovníků s potřebnou kvalifikací, až po zajištění zkušebních procesů a vystavení výstupních dokumentů. Výrobce je povinen vybavit rozvaděč průvodní dokumentací, návodem k použití a označit ho výrobním štítkem s označením CE. Celý postup vnitřní kontroly musí být u výrobce zavedený, zdokumentovaný a certifikovaný.

ES prohlášení o shodě musí obsahovat (ČSN EN 17050-1:2011 Posuzování shody – Prohlášení dodavatele o shodě – část 1 – Všeobecné požadavky):

Samotný rozvaděč musí být od výrobce opatřen štítky trvanlivě umístěnými tak, aby byly čitelné i za provozu. Na identifikačním štítku (starší výraz byl "výrobní štítek") musí být uvedeno:

Při zvažování, zda podrobit nový rozvaděč ověřování v autorizované zkušebně, je nutné brát v úvahu, že sestavou typových (už ověřených) komponent vzniká nový výrobek. Toto platí jak pro kusově navržené a vyrobené rozvaděče, tak pro hromadně vyráběné typy. Vše se v nezměněné míře vztahuje také na rekonstruované rozvaděče, u kterých byla zásadním způsobem vyměněna náplň (dožilé spínací nebo ovládací přístroje byly zaměněny novými typy). Netřeba snad připomínat, že každý vyrobený kus rozvaděče musí u výrobce projít kusovou zkouškou a po zabudování do instalace musí proběhnout řádná výchozí revize.

Uvedená fakta se snaží naznačit, jak spletitá je cesta ke zhotovení funkčního, bezpečného a spolehlivého rozvaděče nn. Nestačí ovšem takový rozvaděč jen vyrobit. Výrobce je povinen také všechna tvrzení v prohlášení o shodě doložit a prokázat. A to zpětně deset let od zhotovení rozvaděče. Pro všechny, kdo se rozhodli rozvaděče vyrábět, nabízíme řešení. Spletí technických norem a měnících se legislativních požadavků vás provedou přednášející na odborném semináři, připraveném firmou L. P. Elektro.

Termíny a místa konání:

Přihláška a podrobné informace zde.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.