Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LPE: Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN


Document Actions
LPE: Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN
POZVÁNKA: Udělám si sám … dnes třeba rozvaděč. Seminář Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN (rozvaděče 2012 po změnách ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 ed.2 z května 2012) se zaměřuje na novely základních norem pro výrobu, sestavování, ověřování a uvádění na trh rozvaděčů a rozvodnic nn včetně stavebnicových a modulárních systémů v souladu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.09.2012
reklama

 

Udělám si sám … dnes třeba rozvaděč

Seminář Výroba a montáž rozvaděčů a rozvodnic, legislativa a požadavky nových ČSN (rozvaděče 2012 po změnách ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 ed.2 z května 2012) se zaměřuje na novely základních norem pro výrobu, sestavování, ověřování a uvádění na trh rozvaděčů a rozvodnic nn včetně stavebnicových a modulárních systémů v souladu s harmonizovanou legislativou EU a ČR.

Nové normy nepřicházejí s žádnou revolucí v posuzování bezpečnosti rozvaděčů nn. Představují právě jen další logický stupeň vývoje, což dokazuje souběžná platnost se stávajícími normami až do září 2014. S novinkami v normách by se měli seznámit nejen projektanti a pracovníci firem, pro které je výroba rozvaděčů hlavním předmětem činnosti, ale i ti, kteří vytvoří prakticky jen několik rozvaděčů do roka, zpravidla jako součást nově zřizovaných, nebo rekonstruovaných domovních elektroinstalací. Podle platné legislativy patří výroba rozvaděčů z hlediska živnostenského zákona mezi volné živnosti a není ani vyžadováno samostatné oprávnění od TIČR. Zdálo by se tedy, že postačí zkompletovat rozvaděč z ověřených komponent, zabudovat do instalace a provést výchozí revizi elektroinstalace. Nic není dále od pravdy!

Za rozvaděč nn norma považuje: kombinaci jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženými řídicími, měřicími, signalizačními, ochrannými, regulačními zařízeními, se všemi vnitřními elektrickými a mechanickými propojeními a konstrukčními částmi. Takto definované zařízení je vždy považováno za výrobek, bez ohledu na to, kdo ho sestavil. Vztahuje se na něj Zákon č. 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky, ve znění zákona č. 34/2011 Sb. a příslušné nařízení vlády, v tomto případě NV č. 17/2003 Sb., Kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.

V souladu s uvedeným zákonnými požadavky může být rozvaděč uveden na trh poté, co je Autorizovanou zkušebnou posouzena jeho shoda se základními požadavky podle § 2 odst.2 NV č. 17/2003 Sb. a ČSN EN 61439-1 ed.2.
Poté výrobce rozvaděče nebo jeho zplnomocněný zástupce postupem vnitřní kontroly výroby zajišťuje a prohlašuje, že elektrické zařízení - rozvaděč - splňuje požadavky NV č. 17/2003 Sb., které se na rozvaděč vztahují. Výrobce nebo jeho zplnomocněný zástupce musí každý výrobek - rozvaděč, rozvodnici - opatřit označením CE a vypracovat písemné ES prohlášení o shodě.

Jedná se o zajištění shody výrobků od počátku, tj. od projektu, výběru a nákupu použitých komponentů, vlastní výroby, přes zaměstnání pracovníků s potřebnou kvalifikací, až po zajištění zkušebních procesů a vystavení výstupních dokumentů. Výrobce je povinen vybavit rozvaděč průvodní dokumentací, návodem k použití a označit ho výrobním štítkem s označením CE. Celý postup vnitřní kontroly musí být u výrobce zavedený, zdokumentovaný a certifikovaný.

ES prohlášení o shodě musí obsahovat (ČSN EN 17050-1:2011 Posuzování shody – Prohlášení dodavatele o shodě – část 1 – Všeobecné požadavky):

  • identifikační údaje o výrobci,
  • identifikační údaje o osobě oprávněné jednat jménem výrobce,
  • popis elektrického zařízení (rozvaděče),
  • odkaz na harmonizované normy,
  • odkazy na specifikace, s nimiž je prohlašována shoda, pokud byly použity,
  • poslední dvojčíslí roku, v němž bylo elektrické zařízení opatřeno označením CE.

Samotný rozvaděč musí být od výrobce opatřen štítky trvanlivě umístěnými tak, aby byly čitelné i za provozu. Na identifikačním štítku (starší výraz byl "výrobní štítek") musí být uvedeno:

  • označení nebo ochranná známka výrobce,
  • typové označení, příp. identifikační číslo, umožňující dohledat potřebné informace o konkrétním kuse rozvaděče u výrobce nebo jeho zplnomocněného zástupce,
  • datum výroby,
  • norma ČSN EN 61439-X ("X" je zástupný znak pro konkrétní část normy, která musí být na tomto místě uvedena).

Při zvažování, zda podrobit nový rozvaděč ověřování v autorizované zkušebně, je nutné brát v úvahu, že sestavou typových (už ověřených) komponent vzniká nový výrobek. Toto platí jak pro kusově navržené a vyrobené rozvaděče, tak pro hromadně vyráběné typy. Vše se v nezměněné míře vztahuje také na rekonstruované rozvaděče, u kterých byla zásadním způsobem vyměněna náplň (dožilé spínací nebo ovládací přístroje byly zaměněny novými typy). Netřeba snad připomínat, že každý vyrobený kus rozvaděče musí u výrobce projít kusovou zkouškou a po zabudování do instalace musí proběhnout řádná výchozí revize.

Uvedená fakta se snaží naznačit, jak spletitá je cesta ke zhotovení funkčního, bezpečného a spolehlivého rozvaděče nn. Nestačí ovšem takový rozvaděč jen vyrobit. Výrobce je povinen také všechna tvrzení v prohlášení o shodě doložit a prokázat. A to zpětně deset let od zhotovení rozvaděče. Pro všechny, kdo se rozhodli rozvaděče vyrábět, nabízíme řešení. Spletí technických norem a měnících se legislativních požadavků vás provedou přednášející na odborném semináři, připraveném firmou L. P. Elektro.

Termíny a místa konání:

  • 13.9.2012 Brno, Veletrhy Brno a.s., Výstaviště 1, Pavilon P (odborný doprovodný program k MSV)
  • 10.10.2012 Plzeň, Parkhotel Plzeň, U Borského parku 31 (odborný doprovodný program k výstavě ElfetexFest Plzeň)
  • 24.10.2012 Praha, hotel Čechie, U Sluncové 618, kongresový sál č. 1
  • 7.11.2012 České Budějovice, Clarion Congress Hotel České Budějovice, Pražská tř. 14
  • 15.11.2012 Ostrava, Plynojem, Dolní oblast VÍTKOVICE, Ruská 2887/101 (odborný doprovodný program k výstavě ElfetexFest Ostrava)
     

Přihláška a podrobné informace zde.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933