Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LPE: Školení RT EZ se zaměřením na podstatná ustanovení technických předpisů a legislativy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.11.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LPE: Školení RT EZ se zaměřením na podstatná ustanovení technických předpisů a legislativy


LPE: Školení RT EZ se zaměřením na podstatná ustanovení technických předpisů a legislativy
Dvoudenní školení určené revizním technikům se zaměřuje na oblasti, se kterými se RT EZ setkává se svém profesním životě nejčastěji. Úvod bude věnován přehledu zákonů, norem a vyhlášek, v jejichž rámci se revizní technik musí pohybovat a vykonávat svoji činnost. Výkladu bude zaměřen na ty předpisy, které se v posledních letech obměnily a nemusí být proto revizním technikům vlastní. Přednášky věnované vnitřním rozvodům usilují ...
Komerční sdělení, ze dne: 14.11.2012


Dvoudenní školení určené revizním technikům se zaměřuje na oblasti, se kterými se RT EZ setkává se svém profesním životě nejčastěji.

Termín a místo konání:
28. – 29. 11. 2012 Sklep Skalák, Skalka u Ježova, (okres Hodonín)

Přednášející:


Úvod bude věnován přehledu zákonů, norem a vyhlášek, v jejichž rámci se revizní technik musí pohybovat a vykonávat svoji činnost. Výkladu bude zaměřen na ty předpisy, které se v posledních letech obměnily a nemusí být proto revizním technikům vlastní.


Přednášky věnované vnitřním rozvodům usilují o přiblížení praktického použití norem v budovách pro bydlení, administrativních a průmyslových objektech. Zdůrazněnými tématy budou obnova společných prostor bytových domů (hlavní domovní vedení, umístění elektroměrů a elektroměrové rozvaděče, charakteristika bytů podle stupně elektrizace) a montáž, výroba a revize rozvaděčů. U rozvaděčů se přednášející zaměří na kusovou a malosériovou výrobu, protože právě výroby rozvaděčů se výrazně dotknou změněné normy.

Kontroly, prohlídky a revize elektrických spotřebičů jsou kupodivu často opomíjenou skupinou elektrických zařízení. Na rozdíl od spotřebičů užívaných v domácnostech, které jsou ponechány „napospas“ uživatelům, podléhají spotřebiče užívané při podnikání pravidelnému dohledu revizního technika. Přehledně budou popsány způsoby měření základních parametrů spotřebičů a zpracování dokladů o provedených kontrolách, prohlídkách a revizích.

Současně uplatňovaná filozofie ochrany před bleskem se zásadním způsobem liší od přístupů uplatňovaných v minulých několika desetiletích. Problematika se bude probírat podle reálných příkladů a skutečných problémů, které se při montáži a revizích vyskytují.

Základní změny v legislativě
Od vydání vyhlášky č. 73/2010 Sb., o stanovení vyhrazených elektrických zařízení se odvozuje povinnost právnických a podnikajících fyzických osob provádět veškeré činnosti na vyhrazených zařízeních pouze na základě oprávnění. Nově legislativa zdůrazňuje povinnosti projektantů a propojení technických požadavků na vyhrazená zařízení se stavebními předpisy, konkrétně stavebním zákonem a vyhláškou o technických požadavcích na stavby.

Vnitřní rozvody
Nové a novelizované technické normy vyžadují řešit vnitřní rozvody včetně ochrany před bleskem a přepětím. Zde se posluchači dozvědí o přístupu k instalaci přepěťových ochran, které jsou nyní nedílnou součástí systému ochrany před bleskem a přepětím. Podrobně bude probrána problematika volby a zřizování elektrických přípojek pro bytové domy, včetně umístění elektroměrů a elektroměrových rozvaděčů.

Přednáška bude zaměřena zejména na praktické aplikace norem v praxi, a to v objektech pro bydlení, v administrativních budovách a v průmyslových objektech.

Rozvaděče
Požadavky na konstrukci, výrobu a revize rozvaděčů nízkého napětí jsou velmi často podceňovány. Stále přetrvává mylná představa mnoha elektrotechniků, že rozvaděče (rozvodnice) sestavené z certifikovaných komponent jsou automaticky také certifikované. Přednáška se bude zabývat zejména na kusovou a malosériovou výrobou. Důkladně budou popsány jednotlivé díly rozvaděčů a celý proces zkoušek a certifikace. Připomenuty budou také požadavky na některé zvláště vyjmenované typy rozvaděčů (rozvodnice do prostor s laickou obsluhou, staveništní rozvaděče. V přednášce budou vysvětleny změny, které přinese nová řada norem ČSN EN 60 439 a výstupy této normy pro praxi.

Revize a kontroly elektrických spotřebičů
Začít je nutné definicemi toho, co vlastně rozumí norma (ČSN 33 1600 ed. 2) pod pojmem elektrický spotřebič. Přednášející vysvětlí základní rozdíl mezi spotřebičem a "malým strojem". Jedná se o poměrně zásadní otázku z hlediska praktického naplňování požadavků norem. Zde bude vysvětlen postup při kontrole, prohlídce a revizi spotřebičů včetně měření základních elektrických veličin jako jsou spojitost ochranných vodičů, izolační odpory, unikající proudy ochranným vodičem, dotykový proud atd. Současně budou uvedeny správné a vhodné postupy při vyplňování revizních karet, včetně nejčastějších nedostatků při revizi spotřebičů. Budou rozvedeny a zdůvodněny postupy při určování lhůt pro kontroly a revize spotřebičů, včetně jejich rozsahu.

Hromosvody a přepětí
Budou prezentovány praktické poznatky z montáží a revizí vnější a vnitřní ochrany před bleskem. Vše bude doloženo podle změn v nové řadě norem ČSN EN 62305-1,3,4 ed.2. V rámci přednášky budou prezentovány hlavní problémy, které se při navrhování, montážích a revizích objevují. Rozsah problematiky je velice rozsáhlý nelze přesně vyspecifikovat všechny problémy, ale přednášející se zaměří na určování rizika v praxi, dodržování přeskokových vzdáleností jímačů a svodů, rekonstrukce a opravy stávajících objektů. Zdůrazněna bude provázanost vnějšího a vnitřního systému ochrany před bleskem a přepětím.

Revize instalací a hromosvodů
Tato přednáška by měla pomoci ujasnit si jak fyzické provádění revizí, tak následné zpracování revizních zpráv včetně rozboru nalezených závad.

Vysvětlení bude obsahovat rozbor formálního obsahu zpráv o revizích, tedy způsobu psaní zpráv, dodržování pravidel právních předpisů a technických norem. To vše v návaznosti na měření a včetně stanovení lhůt revizí systémů ochrany před bleskem a přepětím pro stávající i nové objekty. Cenné by mělo být srovnání zřizování a revizí ochran podle předchozí normy ČSN 31 1390 a nového souboru norem ČSN EN 62 305.

Absolvování tohoto školení by mělo RT EZ poskytnout ucelený přehled problematiky elektrických zařízení nízkého napětí ve světle nových a novelizovaných technických norem.

 

CHCETE SE ZÚČASTNIT TOHOTO ŠKOLENÍ?
Přihlášku najdete zde.

Pro členy CLUSTERU - 300Kč sleva z vložného.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.