Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

LPE: Školení RT EZ se zaměřením na podstatná ustanovení technických předpisů a legislativy


Document Actions
LPE: Školení RT EZ se zaměřením na podstatná ustanovení technických předpisů a legislativy
Dvoudenní školení určené revizním technikům se zaměřuje na oblasti, se kterými se RT EZ setkává se svém profesním životě nejčastěji. Úvod bude věnován přehledu zákonů, norem a vyhlášek, v jejichž rámci se revizní technik musí pohybovat a vykonávat svoji činnost. Výkladu bude zaměřen na ty předpisy, které se v posledních letech obměnily a nemusí být proto revizním technikům vlastní. Přednášky věnované vnitřním rozvodům usilují ...
Komerční sdělení, ze dne: 14.11.2012
reklama


Dvoudenní školení určené revizním technikům se zaměřuje na oblasti, se kterými se RT EZ setkává se svém profesním životě nejčastěji.

Termín a místo konání:
28. – 29. 11. 2012 Sklep Skalák, Skalka u Ježova, (okres Hodonín)

Přednášející:

  • JUDr. Zbyněk Urban, člen TNK 22, revizní technik, Praha
  • Ing. Jiří Sluka, Technická inspekce České republiky, pobočka Ústí nad Labem
  • Ing. Vladimír Macháček, Technická inspekce České republiky, pobočka Ústí nad Labem
  • Milan Dolenský, lektor – RT EZ E/1B

Úvod bude věnován přehledu zákonů, norem a vyhlášek, v jejichž rámci se revizní technik musí pohybovat a vykonávat svoji činnost. Výkladu bude zaměřen na ty předpisy, které se v posledních letech obměnily a nemusí být proto revizním technikům vlastní.


Přednášky věnované vnitřním rozvodům usilují o přiblížení praktického použití norem v budovách pro bydlení, administrativních a průmyslových objektech. Zdůrazněnými tématy budou obnova společných prostor bytových domů (hlavní domovní vedení, umístění elektroměrů a elektroměrové rozvaděče, charakteristika bytů podle stupně elektrizace) a montáž, výroba a revize rozvaděčů. U rozvaděčů se přednášející zaměří na kusovou a malosériovou výrobu, protože právě výroby rozvaděčů se výrazně dotknou změněné normy.

Kontroly, prohlídky a revize elektrických spotřebičů jsou kupodivu často opomíjenou skupinou elektrických zařízení. Na rozdíl od spotřebičů užívaných v domácnostech, které jsou ponechány „napospas“ uživatelům, podléhají spotřebiče užívané při podnikání pravidelnému dohledu revizního technika. Přehledně budou popsány způsoby měření základních parametrů spotřebičů a zpracování dokladů o provedených kontrolách, prohlídkách a revizích.

Současně uplatňovaná filozofie ochrany před bleskem se zásadním způsobem liší od přístupů uplatňovaných v minulých několika desetiletích. Problematika se bude probírat podle reálných příkladů a skutečných problémů, které se při montáži a revizích vyskytují.

Základní změny v legislativě
Od vydání vyhlášky č. 73/2010 Sb., o stanovení vyhrazených elektrických zařízení se odvozuje povinnost právnických a podnikajících fyzických osob provádět veškeré činnosti na vyhrazených zařízeních pouze na základě oprávnění. Nově legislativa zdůrazňuje povinnosti projektantů a propojení technických požadavků na vyhrazená zařízení se stavebními předpisy, konkrétně stavebním zákonem a vyhláškou o technických požadavcích na stavby.

Vnitřní rozvody
Nové a novelizované technické normy vyžadují řešit vnitřní rozvody včetně ochrany před bleskem a přepětím. Zde se posluchači dozvědí o přístupu k instalaci přepěťových ochran, které jsou nyní nedílnou součástí systému ochrany před bleskem a přepětím. Podrobně bude probrána problematika volby a zřizování elektrických přípojek pro bytové domy, včetně umístění elektroměrů a elektroměrových rozvaděčů.

Přednáška bude zaměřena zejména na praktické aplikace norem v praxi, a to v objektech pro bydlení, v administrativních budovách a v průmyslových objektech.

Rozvaděče
Požadavky na konstrukci, výrobu a revize rozvaděčů nízkého napětí jsou velmi často podceňovány. Stále přetrvává mylná představa mnoha elektrotechniků, že rozvaděče (rozvodnice) sestavené z certifikovaných komponent jsou automaticky také certifikované. Přednáška se bude zabývat zejména na kusovou a malosériovou výrobou. Důkladně budou popsány jednotlivé díly rozvaděčů a celý proces zkoušek a certifikace. Připomenuty budou také požadavky na některé zvláště vyjmenované typy rozvaděčů (rozvodnice do prostor s laickou obsluhou, staveništní rozvaděče. V přednášce budou vysvětleny změny, které přinese nová řada norem ČSN EN 60 439 a výstupy této normy pro praxi.

Revize a kontroly elektrických spotřebičů
Začít je nutné definicemi toho, co vlastně rozumí norma (ČSN 33 1600 ed. 2) pod pojmem elektrický spotřebič. Přednášející vysvětlí základní rozdíl mezi spotřebičem a "malým strojem". Jedná se o poměrně zásadní otázku z hlediska praktického naplňování požadavků norem. Zde bude vysvětlen postup při kontrole, prohlídce a revizi spotřebičů včetně měření základních elektrických veličin jako jsou spojitost ochranných vodičů, izolační odpory, unikající proudy ochranným vodičem, dotykový proud atd. Současně budou uvedeny správné a vhodné postupy při vyplňování revizních karet, včetně nejčastějších nedostatků při revizi spotřebičů. Budou rozvedeny a zdůvodněny postupy při určování lhůt pro kontroly a revize spotřebičů, včetně jejich rozsahu.

Hromosvody a přepětí
Budou prezentovány praktické poznatky z montáží a revizí vnější a vnitřní ochrany před bleskem. Vše bude doloženo podle změn v nové řadě norem ČSN EN 62305-1,3,4 ed.2. V rámci přednášky budou prezentovány hlavní problémy, které se při navrhování, montážích a revizích objevují. Rozsah problematiky je velice rozsáhlý nelze přesně vyspecifikovat všechny problémy, ale přednášející se zaměří na určování rizika v praxi, dodržování přeskokových vzdáleností jímačů a svodů, rekonstrukce a opravy stávajících objektů. Zdůrazněna bude provázanost vnějšího a vnitřního systému ochrany před bleskem a přepětím.

Revize instalací a hromosvodů
Tato přednáška by měla pomoci ujasnit si jak fyzické provádění revizí, tak následné zpracování revizních zpráv včetně rozboru nalezených závad.

Vysvětlení bude obsahovat rozbor formálního obsahu zpráv o revizích, tedy způsobu psaní zpráv, dodržování pravidel právních předpisů a technických norem. To vše v návaznosti na měření a včetně stanovení lhůt revizí systémů ochrany před bleskem a přepětím pro stávající i nové objekty. Cenné by mělo být srovnání zřizování a revizí ochran podle předchozí normy ČSN 31 1390 a nového souboru norem ČSN EN 62 305.

Absolvování tohoto školení by mělo RT EZ poskytnout ucelený přehled problematiky elektrických zařízení nízkého napětí ve světle nových a novelizovaných technických norem.

 

CHCETE SE ZÚČASTNIT TOHOTO ŠKOLENÍ?
Přihlášku najdete zde.

Pro členy CLUSTERU - 300Kč sleva z vložného.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933