Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik u elektrických zařízení (3/3) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.08.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik u elektrických zařízení (3/3)


Předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik u elektrických zařízení (3/3)
V souvislosti s prováděním prací a s obsluhou elektrických zařízení je třeba si uvědomit, že se jedná o vyhrazené technické zařízení, tedy takové, u kterého je třeba počítat s určitou dosti vysokou mírou rizika. Využití elektrické energie je zaměřeno na poskytnutí služeb v nejrůznějších oblastech lidské činnosti a to tak, aby byla odstraněna namáhavá práce, zajištěny lepší pracovní podmínky ...
Autorský článek, ze dne: 31.08.2006

PŘEDPISY UPRAVUJÍCÍ BEZPEČNOST A ODSTRAŇOVÁNÍ RIZIK U ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Zákony – nařízení vlády – vyhlášky 

 

...dokončení

Některé předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik
Za jednu ze změn v oblasti bezpečnosti práce, která představovala jiný přístup k řešení problematiky je možno označit Úmluvu Mezinárodní organizace práce č. 155 o bezpečnosti a ochraně zdraví pracovníků a o pracovním prostředí – přijatou jako vyhláška č. 20/1989 Sb. do našeho právního řádu. V částečné návaznosti na Směrnici Rady EU o provádění opatření na zlepšení BOZP č. EEC/391/89 znamenala přijetí postupů, které respektovaly možnosti vědy a techniky současnosti. Konkrétně u odstraňování rizik na úrovni podniků bylo u postupů uvedeno hodnocení se závěrem – pokud je to technicky možné. Z toho bylo možno odvodit poznání, že některá rizika nelze odstranit a uplatňoval se postup k jejich snížení a zmírnění na přijatelnou míru. Další změny navazovaly na přejímání a sjednocování požadavků v návaznosti na vstup ČR do evropských struktur a sbližování našeho právního systému s vyspělými státy Evropy. Tolik k základním ustanovením a zařazení elektrických zařízení z hlediska bezpečného provozu a omezení negativního působení na okolí, tedy provozních rizik. Je nutno vycházet z faktu, že celý proces bezpečnosti technických zařízení a odstraňování rizik se neustále vyvíjí a proto dochází k jeho změnám nebo úpravám. Znamená to určité složitosti a nutnost sledování změn hlavně v technických normách a technických předpisech, ale jiné řešení není pro dosažení potřebné úrovně dosti dobře možné.

V další části jsou uvedeny některé předpisy související s problematikou:

Jak již bylo zmíněno dochází u zákonů, technických předpisů, vyhlášek a norem k celé řadě změn a proto je uvedený přehled jen dílčí informací, která neobsahuje všechny elektrotechnické činnosti a případně související požadavky pro další technická i jiná zařízení.

Závěr
Za důležitou součást odborné způsobilosti v elektrotechnice je možno označit znalost souborů právních předpisů a normativních dokumentů spojených s odbornou činností. Smyslem je zajistit standardním způsobem požadovanou úroveň technických zařízení, kdy o vyhrazených zařízeních to platí obzvláště. Odborné technické činnosti, včetně elektrotechniky, mohou zásadním způsobem ovlivňovat bezpečnost zařízení a to od jejich přípravy a zhotovení přes údržbu, kontrolu a revize prakticky po celou dobu provozu až do konce životnosti. Proto je v mnoha odbornostech zaveden systém prověřování vědomostí a přezkušování, který má přispět ke sledování nových trendů a změn požadavků předpisů všeho druhu, zejména potom technických norem. V současnosti je frekvence změn předpisů poměrně vysoká a nelze pro nejbližší období předpokládat nějakou změnu. Vyplývá to z přizpůsobování našeho právního řádu mezinárodním, zejména evropským zvyklostem, bez kterých bychom jen těžko obhajovali postavení našeho státu v mezinárodním měřítku. Smutnou skutečností zůstává, že v odborné přípravě elektrotechniků je stále celá řada překážek, převážně administrativního charakteru, vyplývající z nedobré legislativy, která vzdělávací proces komplikuje, ztěžuje a někdy jej přímo brzdí. Vyplývá to mimo jiné i z finančních nákladů na zajištění předpisů, vyhlášek a norem jejichž platnost má někdy téměř jepičí život a odrazuje vlastně řadu pracovníků od pohotového získávání informací a doplňování potřebných vědomostí.
V souvislosti s prováděním prací a s obsluhou elektrických zařízení je třeba si uvědomit, že se jedná o vyhrazené technické zařízení, tedy takové, u kterého je třeba počítat s určitou dosti vysokou mírou rizika. Využití elektrické energie je zaměřeno na poskytnutí služeb v nejrůznějších oblastech lidské činnosti a to tak, aby byla odstraněna namáhavá práce, zajištěny lepší pracovní podmínky, mechanizovány jednotvárné práce, rozšířily se možnosti v oblasti kultury, přenosu dat, vzdělávání, životních podmínek a je možno vyjmenovat mnohé další. Kromě zmíněného dobrodiní je však využití elektrické energie spojeno mnohdy s rizikem a nežádoucími účinky, které je třeba minimalizovat mimo jiné prevencí, kvalifikovaným přístupem a trvalým zvyšováním odbornosti.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.