Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Krabice KEFZ do zateplení pro dodatečnou montáž (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.05.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Krabice KEFZ do zateplení pro dodatečnou montáž


Krabice KEFZ do zateplení pro dodatečnou montáž
Zateplení pláště domu je v posledních letech standardem. Lidé zateplují však také starší domy a málokdy takovou operaci konzultují s elektrikářem. Kromě hrozících úrazů při navrtání vedení pod napětím dochází také k neodbornému prodlužování různých světelných vývodů. Přestože fasádník může být zručným řemeslníkem, při pokládce polystyrenových bloků může udělat zásadní chybu! Jak spolehlivě upevnit v zateplovací vrstvě krabici nebo základnu pro svítidlo? To může být pro neznalé osoby neřešitelný úkol. Jak potom dodatečně umístit krabici do polystyrenu? Zde je elegantní řešení s ukázkou montáže!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.05.2022


... přepis mluveného slova reportáže ...

Jiří Němeček, produktový specialista KOPOS Kolín
Letos máme dvě novinky. Proti těm starým se liší ve způsobu použití. Ty původní krabice do zateplení perfektně fungují, ale musí se instalovat před zateplením.

Nové krabice KEFZ a montážní desky lze instalovat, i když je fasáda už hotová. Pak když si majitel zatepléného domu vzpomene, že potřebuje navíc ještě někde na terasu do zateplené fasády přidat vypínač, zásuvku, tak to lze pomocí krabice KEFZ .

Laicky si někdo doma pomáhá tím, že zapění krabici do polystyrenu nebo minerální vaty. To ale nefunguje. Pak instaluje zásuvku a při třetím použití to vytrhne celé ze zdi. Nová krabice funguje tak, že pevně ukotví nosič krabici do vrstvy zateplení.

Jsou v nových krabicích do zateplení nějaké odlišnosti v použití?
Jiří Němeček, produktový specialista KOPOS Kolín
Přístrojová krabice se chová stejně, ale rozdíl je v instalaci. Ta původní se musí instalovat v kontaktu s původní nezateplenou zdí a tato nová může být instalována pouze do vrstvy již hotového zateplení.

Jak nové krabice v katalogu rozeznáme na první pohled od původních krabic do zateplení?
Jiří Němeček, produktový specialista KOPOS Kolín
Původní krabice nesly označení KEZ (krabice elektroinstalační zateplení) a tato nová má označení KEFZ (krabice elektroinstalační do finálního zateplení). Přibylo tam písmenko f. To znamená, do finální fasády, do už dokončené fasády.




O této nové krabici je dobré vědět a nenechat si vnutit (často od nekvalifinovaných fasádníků) levnou a rychlou alternativu.  

Chcete dokonalou představu o principu a způsobu montáže krabice FEFZ? Sledujte následující instruktážní video ...



Nutno dodat, že se tato novinka objeví v regálech velkoobchodů zhruba za dva týdny po vydání tohoto článku.
Více videoreportáží o KOPOS Kolín zde!
Technická dokumentace KOPOS dostupná zde redakční knihovně!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.