Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KORONAVIRUS a ne/čekané změny ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.03.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KORONAVIRUS a ne/čekané změny ...


KORONAVIRUS a ne/čekané změny ...
Poslechněte si ve zprávách v krytí IP 007 aktuální stav omezení v oblasti instalační elektrotechniky proti šíření koronaviru k 14. březnu 2020. S příchodem mnoha zákazů vznikají také různé nejasnosti a dohady. Na studiovou linku 773123100 volal s upozorněním Jan Miroš a v diskusním tématu padlo již několik domněnek ... Usnesení vlády není v každém případě zcela jasné. Nejjednodušší bylo zvednout telefon a zeptat se těch kompetentních ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.03.2020



Telefonní reportáže na téma KORONAVIRUS z časových důvodů v textovém přepisu nebudou. Celý záznam si můžete přehrát v tomto prohlížeči nebo některém přehrávači podcastů po vyhledání Podcasty v krytí IP 007.



26. března 2020 HANNOVER MESSE 2020 oficiálně zrušen!
Vzhledem k nepříznivému vývoji pandemie Covid-19 nelze letošní ročník uspořádat. Region Hannover vydal vyhlášku, která zakazuje pořádání tohoto předního světového veletrhu pro průmysl a technologie. Od této chvíle až do příštího ročníku HANNOVER MESSE v dubnu 2021 bude hlavní informační platformou síťová konektivita internetu. Jak se tohoto nástroje ujmou vystavovatelé a návštěvníci lze pouze předvídat. V každém případě jde nyní o jedinou efektivní komunikační alternativu.



26. března 2020 byl třetí díl online živých školení s DEHNem na téma "Jak ochránit šamana svého kmene před bleskem?"
Repríza školení:



25. března 2020 - O rouškách a nanovláknech nyní s Jiřím Kůsem!
Jiří Kůs popisuje rozdíly mezi rouškami a respirátory, jejich třídy a jak by mohly nanovlákna pomoci s bojem proti koronaviru. Například jako výměnný filtr z nanovláken, který lze použít u doma vyrobených roušek? Celý podcast poslouchejte zde:



25. března 2020 jsme vysílali živě druhý díl K2K s DEHNem
K2K je nový pojem - z kuchyně do kuchyně, kdy v době koronavirové karantény nemohou probíhat školení standardním kontaktním způsobem, proto je streamujeme online z domova. Druhý díl byl na téma "Jak ochránit technologie v kovovém plotě před bleskem "
Přednášejícím byl Jan Hájek a posluchači se mohli zapojit s dotazy či připomínkami buď v chatu nebo telefonicky.
Repríza záznamu:



24. března 2020 - Martin Imrich říká, že OBO BETTERMANN je připraven, otázka jak dlouho ... Stále pátráme po opatřeních proti nákaze covid-19 a po jejich možných následcích. Voláme Martinu Imrichovi, vedoucí osobnosti českého OBO BETTERMANN. Co se odehrálo po vyhlášení infekčních opatření u této značky v Modleticích u Prahy? Co vše se od OBO BETTERMANN v České republice očekává? Jak vypadá situace v Německu? Nedotkne se nás nějak vyhlášená německá preciznost? Jak lze popsat dnešní činnost českých specialistů na technické podpoře OBO BETTERMANN? A jak se sladily velkoobchodní odběry poté, co většina vyhlásila osobní izolaci obchodního styku? Podle odpovědí to vyznívá, že se u OBO se stávající situací snadno vyrovnali, samé pozitivní zprávy ... Poslouchejte zde!



24. března 2020 jsme spustili první živé vysílání K2K s DEHNem
První virtuální interaktivní vysílání s názvem eDEHN na téma "Ochrana jímače před bleskem"
Přednášejícím byl Jan Hájek a posluchači se mohli zapojit s dotazy či připomínkami buď v chatu nebo telefonicky.
Na jeho záznam se můžete podívat zde:





23. března 2020 - Petr Karásek o zvládání následků covid-19 v českých firmách.
Krizoví manažeři pro záchranu firem nastupují ... Asi takto by se dal nazvat podcast, který připravil Stanislav Cieslar - šéfredaktor stavebního časopisu KONSTRUKCE, spolu s Petrem Karáskem, viceprezidentem České asociace interim managementu, profesní asociace, která sdružuje interim manažery a zprostředkovatele v oblasti interim managementu. Jejím posláním je rozvíjet tuto formu managementu a pomáhat českému podnikatelského prostředí v různých potížích. Oba hovořili i o tom, co se bude dít po "Dni poté...", čili o ekonomicko-personálních dopadech koronaviru na firmy a o tom, jak je zvládnout. Poslouchejte zde!



20. března 2020 - EATON se dočasně přesunul do on-line světa, říká Jan Hrůza
Voláme Janu Hrůzovi, generálnímu řediteli EATON Česká republika. Ptáme se na aktuální stav provozu v souvislosti s virovými omezeními. Koncern EATON je podobně jako jiné nadnárodní výrobní podniky jiných odvětví vzájemně provázán s různými subdodavateli. Nemůže stav v budoucnu zkomplikovat právě vyřazení provozu některého z partnerů? Poslouchejte zde!



19. března 2020  - Radek Červený počítá s delším výpadkem než pouze několik týdnů
Právě teď na telefonu Radek Červený, jednatel společnosti ELEBRO. Jak pandemie omezuje pracovní nasazení v těchto dnech? Chápu to tak, že v nějaké omezené míře se montuje i v těchto dnech. Ochranné pomůcky, nyní již povinné, řešili jste to firemně systémově nebo si každý sháněl po vlastní ose? A ostatní ve firmě? A co nákup materiálu ve velkoobchodech, je tam nějaký problém? Na jak dlouho ještě odhadujete tuto krizi v rámci firmy? Poslouchejte zde!



19. března 2020 - Oldřich Morávek zrušené zakázky nahrazuje menšími instalacemi
Spojili jsme se s  Oldřichem Morávkem ze severních Čech. Jak pandemie omezuje pracovní nasazení v  těchto dnech. Co nákup materiálu na montáže? Předpokládáme, že neprobíhá standardně. A co montáže samotné? Je to vůbec v  této situaci možné? Jak vyřešil ochranné pomůcky, které jsou nyní povinné, jako je rouška, případně rukavice? Poslouchejte zde!



18. března 2029 - Jiří Vavrouch o opatřeních proti viru v KOPOSu Kolín.
Jak řeší boj s Koronavirem v kolínském KOPOSu? Voláme Jiřímu Vavrouchovi, generálnímu řediteli akciové společnosti. Výrobní závod v Kolíně je český tradiční dodavatel elektroinstalačního materiálu, který je v českých velkoobchodních regálech očekávaným standardem. Jak v tak rozsáhlém provozu lze zajistit ochranu před šířením viru? Poslouchejte zde!



18. března 2020 - Jan Hájek popisuje stav omezení v českém zastoupení DEHN
Zjišťujeme stav, jak se výrobní firmy vypořádávají s  mimořádným stavem. Nyní na telefonu Jan Hájek za společnost DEHN. Jaké změny zavládly ve společnosti? Jak je na tom příjem objednávek a dodávání materiálu? S jakými omezeními se musí DEHN potýkat? Jak bude tato situace asi trvat dlouho? Poslouchejte zde!



18. března 2020- Martin Lahoda o provozu PHOENIX Contact v omezeních proti covid-19
Martin Lahoda o provozu PHOENIX Contact v omezeních proti covid-19. Český elektrotechnický trh se potýká s následky opatření proti koronaviru, společnosti po celé zemi vydávají interní nařízení a posílají své zaměstnance na home office. Jak, v uvozovkách zůstala života schopná společnost Phoenix Contact, která má výrobní závody po celém světě, mimo jiné i v Číně se dozvíme právě teď. Telefonicky jsme se spojili s  Martinem Lahodou, jednatelem Phoenix Contact. Rozhovor poslouchejte zde!



18. března 2020 - Jaromír Klaban o provozu TECO během omezení Koronavirem
Jaké dopady má aktuální výjimečný stav na společnost Teco a jaké přijali opatření? Co nákup součástek na montáž, pocíťují nějaký problém od dodavatelů? Jak v  těchto dnech funguje technická podpora?



17. března 2020 - Zdeněk Hejčl o nemožnosti práce a praktická lékařka o rouškách ...
Pohled Zdeňka Hejčla z počátku týdne na možnost pracovat na plánovaných zakázkách. Situace není jednoduchá ani ve zdravotnictví. I tam se čeká. Voláme praktickému lékaři ...


16. března 2020 - Marek Zacios krátce o opatřeních ve SCHRACK Technik. 
Voláme řediteli, Markovi Zaciosovi o vyjádření jak vypadá situace v distribuční sítí SCHRACK Technik! 

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!



16. března - Voláme Lukáši Rotreklovi, který je na cestě za plánovanou zakázkou. Koronavirus míchá plánovanými kartami řádně. U Olomouce se zavřely proti šíření nákazy první obce a začínáme pociťovat stav ohrožení. Vláda sice povoluje provozování velkoobchodů, autoservisů i čerpacích stanic, ovšem pokud se zjistí epicentrum nákazy, vše jde stranou a je udělen osobní BAN karantény.

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!


14. března 2020 - Situace v Soneparu, Elkovu a K&V Elektro v boji proti šíření Covid-19 k 14. březnu 2020 Please read more HERE Poslechněte si ve zprávách v krytí IP 007 aktuální stav omezení v oblasti instalační elektrotechniky proti šíření koronaviru k 14. březnu 2020. S příchodem mnoha zákazů vznikají také různé nejasnosti a dohady. Na studiovou linku 773123100 volal s upozorněním Jan Miroš a v diskusním tématu padlo již několik domněnek ... Usnesení vlády není v každém případě zcela jasné. Nejjednodušší bylo zvednout telefon a zeptat se těch kompetentních ...

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!


14.3.2020 - Vláda rozhodla o uzavření všech obchodů kromě prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Více zde ...

PRŮBĚŽNÉ - Zprávy Krajské hygienické stanice v Brně zde!

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!
Více podcastů v krytí IP 007 naleznete zde!




Elektrotechnické a vzdělávací akce,

které musely být v důsledku koronaviru odloženy, přesunuty nebo zrušeny

  • První a největší zrušenou, respektive přesunutou akcí byl AMPER 2020, který se měl konat 16. - 19. března.
    Oficiální vyjádření přišlo 5. března ve znění:
    Vážení vystavovatelé a návštěvníci, s ohledem na aktuální mezinárodní situaci šířící se epidemie nemoci COVID19, kdy počet nakažených rapidně narůstá a lze jen těžko predikovat další vývoj a také na žádost většiny vystavovatelů jsme byli nuceni přesunout konání veletrhu AMPER 2020 z plánovaného termínu 17.3.-20.3. 2020 do obvyklého termínu veletrhu AMPER 2021.
  • Spolu s AMPERem musely být přesunuté přednášky LPE, které byly jako doprovodný program a všechny další akce konané v březnu jsou odložené, některé na červen, jiné na podzim, některé zatím termín nemají.
  • Časopis ELEKTRO své konference Perspektivy e-mobility XII a Energie pro budoucnost XXVII, které měly být jako doprovodný program na AMPERu jsou přesunuty na MSV konaný v říjnu 2020.
  • Vzdělávací agentura SOLIDTEAM březnové termíny svých školení zrušila a bude informovat dále o termínech podle vývoje situace.
  • Naopak Vzdělávací agentura UNIT z Pardubic má přihlašování na akce v provozu s vyjádřením: "Čekáme na další vývoj situace epidemie covid-19. V případě, že se bude blížit termín vašeho kurzu, který budeme nuceni zrušit, všem přihlášeným se v dostatečné době ozveme.
  • Dalším zrušeným veletrhem je Stavotech Olomouc v termínu 2. -.4. dubna, pořadatelem je OMNIS Olomouc a.s.
  • Přesunutá je i konference DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2020 z původního termínu  28. - 29. dubna na podzimní termín 8. - 9. září 2020.
  • Mnohé elektrotechnické firmy měli naplánované, nebo už v běhu své informační dny jako např. SCHRACK TECHNIK






AKTUÁLNÍ POSTŘEHY na TÉMA COVID-19
PROBÍHAJÍ 
V NÍŽE UVEDENÉ DISKUSI!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.