Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KORONAVIRUS a ne/čekané změny ...


Document Actions
KORONAVIRUS a ne/čekané změny ...
Poslechněte si ve zprávách v krytí IP 007 aktuální stav omezení v oblasti instalační elektrotechniky proti šíření koronaviru k 14. březnu 2020. S příchodem mnoha zákazů vznikají také různé nejasnosti a dohady. Na studiovou linku 773123100 volal s upozorněním Jan Miroš a v diskusním tématu padlo již několik domněnek ... Usnesení vlády není v každém případě zcela jasné. Nejjednodušší bylo zvednout telefon a zeptat se těch kompetentních ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.03.2020
reklama


Telefonní reportáže na téma KORONAVIRUS z časových důvodů v textovém přepisu nebudou. Celý záznam si můžete přehrát v tomto prohlížeči nebo některém přehrávači podcastů po vyhledání Podcasty v krytí IP 007.



26. března 2020 HANNOVER MESSE 2020 oficiálně zrušen!
Vzhledem k nepříznivému vývoji pandemie Covid-19 nelze letošní ročník uspořádat. Region Hannover vydal vyhlášku, která zakazuje pořádání tohoto předního světového veletrhu pro průmysl a technologie. Od této chvíle až do příštího ročníku HANNOVER MESSE v dubnu 2021 bude hlavní informační platformou síťová konektivita internetu. Jak se tohoto nástroje ujmou vystavovatelé a návštěvníci lze pouze předvídat. V každém případě jde nyní o jedinou efektivní komunikační alternativu.



26. března 2020 byl třetí díl online živých školení s DEHNem na téma "Jak ochránit šamana svého kmene před bleskem?"
Repríza školení:



25. března 2020 - O rouškách a nanovláknech nyní s Jiřím Kůsem!
Jiří Kůs popisuje rozdíly mezi rouškami a respirátory, jejich třídy a jak by mohly nanovlákna pomoci s bojem proti koronaviru. Například jako výměnný filtr z nanovláken, který lze použít u doma vyrobených roušek? Celý podcast poslouchejte zde:



25. března 2020 jsme vysílali živě druhý díl K2K s DEHNem
K2K je nový pojem - z kuchyně do kuchyně, kdy v době koronavirové karantény nemohou probíhat školení standardním kontaktním způsobem, proto je streamujeme online z domova. Druhý díl byl na téma "Jak ochránit technologie v kovovém plotě před bleskem "
Přednášejícím byl Jan Hájek a posluchači se mohli zapojit s dotazy či připomínkami buď v chatu nebo telefonicky.
Repríza záznamu:



24. března 2020 - Martin Imrich říká, že OBO BETTERMANN je připraven, otázka jak dlouho ... Stále pátráme po opatřeních proti nákaze covid-19 a po jejich možných následcích. Voláme Martinu Imrichovi, vedoucí osobnosti českého OBO BETTERMANN. Co se odehrálo po vyhlášení infekčních opatření u této značky v Modleticích u Prahy? Co vše se od OBO BETTERMANN v České republice očekává? Jak vypadá situace v Německu? Nedotkne se nás nějak vyhlášená německá preciznost? Jak lze popsat dnešní činnost českých specialistů na technické podpoře OBO BETTERMANN? A jak se sladily velkoobchodní odběry poté, co většina vyhlásila osobní izolaci obchodního styku? Podle odpovědí to vyznívá, že se u OBO se stávající situací snadno vyrovnali, samé pozitivní zprávy ... Poslouchejte zde!



24. března 2020 jsme spustili první živé vysílání K2K s DEHNem
První virtuální interaktivní vysílání s názvem eDEHN na téma "Ochrana jímače před bleskem"
Přednášejícím byl Jan Hájek a posluchači se mohli zapojit s dotazy či připomínkami buď v chatu nebo telefonicky.
Na jeho záznam se můžete podívat zde:





23. března 2020 - Petr Karásek o zvládání následků covid-19 v českých firmách.
Krizoví manažeři pro záchranu firem nastupují ... Asi takto by se dal nazvat podcast, který připravil Stanislav Cieslar - šéfredaktor stavebního časopisu KONSTRUKCE, spolu s Petrem Karáskem, viceprezidentem České asociace interim managementu, profesní asociace, která sdružuje interim manažery a zprostředkovatele v oblasti interim managementu. Jejím posláním je rozvíjet tuto formu managementu a pomáhat českému podnikatelského prostředí v různých potížích. Oba hovořili i o tom, co se bude dít po "Dni poté...", čili o ekonomicko-personálních dopadech koronaviru na firmy a o tom, jak je zvládnout. Poslouchejte zde!



20. března 2020 - EATON se dočasně přesunul do on-line světa, říká Jan Hrůza
Voláme Janu Hrůzovi, generálnímu řediteli EATON Česká republika. Ptáme se na aktuální stav provozu v souvislosti s virovými omezeními. Koncern EATON je podobně jako jiné nadnárodní výrobní podniky jiných odvětví vzájemně provázán s různými subdodavateli. Nemůže stav v budoucnu zkomplikovat právě vyřazení provozu některého z partnerů? Poslouchejte zde!



19. března 2020  - Radek Červený počítá s delším výpadkem než pouze několik týdnů
Právě teď na telefonu Radek Červený, jednatel společnosti ELEBRO. Jak pandemie omezuje pracovní nasazení v těchto dnech? Chápu to tak, že v nějaké omezené míře se montuje i v těchto dnech. Ochranné pomůcky, nyní již povinné, řešili jste to firemně systémově nebo si každý sháněl po vlastní ose? A ostatní ve firmě? A co nákup materiálu ve velkoobchodech, je tam nějaký problém? Na jak dlouho ještě odhadujete tuto krizi v rámci firmy? Poslouchejte zde!



19. března 2020 - Oldřich Morávek zrušené zakázky nahrazuje menšími instalacemi
Spojili jsme se s  Oldřichem Morávkem ze severních Čech. Jak pandemie omezuje pracovní nasazení v  těchto dnech. Co nákup materiálu na montáže? Předpokládáme, že neprobíhá standardně. A co montáže samotné? Je to vůbec v  této situaci možné? Jak vyřešil ochranné pomůcky, které jsou nyní povinné, jako je rouška, případně rukavice? Poslouchejte zde!



18. března 2029 - Jiří Vavrouch o opatřeních proti viru v KOPOSu Kolín.
Jak řeší boj s Koronavirem v kolínském KOPOSu? Voláme Jiřímu Vavrouchovi, generálnímu řediteli akciové společnosti. Výrobní závod v Kolíně je český tradiční dodavatel elektroinstalačního materiálu, který je v českých velkoobchodních regálech očekávaným standardem. Jak v tak rozsáhlém provozu lze zajistit ochranu před šířením viru? Poslouchejte zde!



18. března 2020 - Jan Hájek popisuje stav omezení v českém zastoupení DEHN
Zjišťujeme stav, jak se výrobní firmy vypořádávají s  mimořádným stavem. Nyní na telefonu Jan Hájek za společnost DEHN. Jaké změny zavládly ve společnosti? Jak je na tom příjem objednávek a dodávání materiálu? S jakými omezeními se musí DEHN potýkat? Jak bude tato situace asi trvat dlouho? Poslouchejte zde!



18. března 2020- Martin Lahoda o provozu PHOENIX Contact v omezeních proti covid-19
Martin Lahoda o provozu PHOENIX Contact v omezeních proti covid-19. Český elektrotechnický trh se potýká s následky opatření proti koronaviru, společnosti po celé zemi vydávají interní nařízení a posílají své zaměstnance na home office. Jak, v uvozovkách zůstala života schopná společnost Phoenix Contact, která má výrobní závody po celém světě, mimo jiné i v Číně se dozvíme právě teď. Telefonicky jsme se spojili s  Martinem Lahodou, jednatelem Phoenix Contact. Rozhovor poslouchejte zde!



18. března 2020 - Jaromír Klaban o provozu TECO během omezení Koronavirem
Jaké dopady má aktuální výjimečný stav na společnost Teco a jaké přijali opatření? Co nákup součástek na montáž, pocíťují nějaký problém od dodavatelů? Jak v  těchto dnech funguje technická podpora?



17. března 2020 - Zdeněk Hejčl o nemožnosti práce a praktická lékařka o rouškách ...
Pohled Zdeňka Hejčla z počátku týdne na možnost pracovat na plánovaných zakázkách. Situace není jednoduchá ani ve zdravotnictví. I tam se čeká. Voláme praktickému lékaři ...


16. března 2020 - Marek Zacios krátce o opatřeních ve SCHRACK Technik. 
Voláme řediteli, Markovi Zaciosovi o vyjádření jak vypadá situace v distribuční sítí SCHRACK Technik! 

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!



16. března - Voláme Lukáši Rotreklovi, který je na cestě za plánovanou zakázkou. Koronavirus míchá plánovanými kartami řádně. U Olomouce se zavřely proti šíření nákazy první obce a začínáme pociťovat stav ohrožení. Vláda sice povoluje provozování velkoobchodů, autoservisů i čerpacích stanic, ovšem pokud se zjistí epicentrum nákazy, vše jde stranou a je udělen osobní BAN karantény.

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!


14. března 2020 - Situace v Soneparu, Elkovu a K&V Elektro v boji proti šíření Covid-19 k 14. březnu 2020 Please read more HERE Poslechněte si ve zprávách v krytí IP 007 aktuální stav omezení v oblasti instalační elektrotechniky proti šíření koronaviru k 14. březnu 2020. S příchodem mnoha zákazů vznikají také různé nejasnosti a dohady. Na studiovou linku 773123100 volal s upozorněním Jan Miroš a v diskusním tématu padlo již několik domněnek ... Usnesení vlády není v každém případě zcela jasné. Nejjednodušší bylo zvednout telefon a zeptat se těch kompetentních ...

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!


14.3.2020 - Vláda rozhodla o uzavření všech obchodů kromě prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Více zde ...

PRŮBĚŽNÉ - Zprávy Krajské hygienické stanice v Brně zde!

Tento záznam ve formátu .mp3 stáhnete zde!
Více podcastů v krytí IP 007 naleznete zde!




Elektrotechnické a vzdělávací akce,

které musely být v důsledku koronaviru odloženy, přesunuty nebo zrušeny

  • První a největší zrušenou, respektive přesunutou akcí byl AMPER 2020, který se měl konat 16. - 19. března.
    Oficiální vyjádření přišlo 5. března ve znění:
    Vážení vystavovatelé a návštěvníci, s ohledem na aktuální mezinárodní situaci šířící se epidemie nemoci COVID19, kdy počet nakažených rapidně narůstá a lze jen těžko predikovat další vývoj a také na žádost většiny vystavovatelů jsme byli nuceni přesunout konání veletrhu AMPER 2020 z plánovaného termínu 17.3.-20.3. 2020 do obvyklého termínu veletrhu AMPER 2021.
  • Spolu s AMPERem musely být přesunuté přednášky LPE, které byly jako doprovodný program a všechny další akce konané v březnu jsou odložené, některé na červen, jiné na podzim, některé zatím termín nemají.
  • Časopis ELEKTRO své konference Perspektivy e-mobility XII a Energie pro budoucnost XXVII, které měly být jako doprovodný program na AMPERu jsou přesunuty na MSV konaný v říjnu 2020.
  • Vzdělávací agentura SOLIDTEAM březnové termíny svých školení zrušila a bude informovat dále o termínech podle vývoje situace.
  • Naopak Vzdělávací agentura UNIT z Pardubic má přihlašování na akce v provozu s vyjádřením: "Čekáme na další vývoj situace epidemie covid-19. V případě, že se bude blížit termín vašeho kurzu, který budeme nuceni zrušit, všem přihlášeným se v dostatečné době ozveme.
  • Dalším zrušeným veletrhem je Stavotech Olomouc v termínu 2. -.4. dubna, pořadatelem je OMNIS Olomouc a.s.
  • Přesunutá je i konference DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2020 z původního termínu  28. - 29. dubna na podzimní termín 8. - 9. září 2020.
  • Mnohé elektrotechnické firmy měli naplánované, nebo už v běhu své informační dny jako např. SCHRACK TECHNIK






AKTUÁLNÍ POSTŘEHY na TÉMA COVID-19
PROBÍHAJÍ 
V NÍŽE UVEDENÉ DISKUSI!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 48)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933