Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: historie výroby elektroinstalačního materiálu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.08.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: historie výroby elektroinstalačního materiálu


KOPOS: historie výroby elektroinstalačního materiálu
Česká společnost KOPOS Kolín, tuzemský výrobce elektroinstalačního materiálu, pokračuje v dlouhodobé tradici výroby elektroinstalačního materiálu. Jaké byly začátky a průběh výroby, čtěte zde ... v roce 1926 zakoupila akciová společnost bratislavských kabeloven od firmy na výrobu cukrovinek rozestavěný objekt v Kolíně, v němž prakticky okamžitě zahájila výrobu plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek, krabic a ostatního příslušenství. V období první republiky si společnost vydobyla monopolní postavení na trhu. Pobočka bratislavské ...
Komerční sdělení, ze dne: 31.08.2009


Historie společnosti
v roce 1926 zakoupila akciová společnost bratislavských kabeloven od firmy na výrobu cukrovinek rozestavěný objekt v Kolíně, v němž prakticky okamžitě zahájila výrobu plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek, krabic a ostatního příslušenství. V období první republiky si společnost vydobyla monopolní postavení na trhu. Pobočka bratislavské "Továrny na káble", kterou od roku 1939 vlastnila firma Isolit z Jablonného nad Orlicí, se po znárodnění v roce 1949 stala součástí národního podniku Kablo Bratislava, později Kablo Kladno a posléze se podnik osamostatnil a nesl název Kablo Kolín. Postupně se zde vyráběla veškerá domácí produkce elektroinstalačních úložných materiálů.

V roce 1994 byl státní podnik Kablo Kolín zprivatizován pod obchodním názvem Kopos Kablo Kolín s.r.o. Tato společnost s r.o. se 1. ledna 1996 transformovala v akciovou společnost Kopos Kolín, a.s.

Od privatizace společnost investovala značné prostředky do nových technologií jako základu výroby produktů v nejvyšší kvalitě. Nezbytné rekonstrukce a stavba nových výrobních hal proběhly ve dvou etapách: v r. 2004/05 byla provedena investice do výstavby administrativně výrobní haly a technologie ve výši 300 milionů korun ve spolupráci s Komerční bankou a.s. Ve druhé etapě v r. 2008-9 se postavila provozněvýrobní a skladová hala. Investice včetně technologie byly realizovány ve spolupráci s UniCredit Bank a.s. a dosáhly výše 176 milionů Kč.

Historie společnosti KOPOS KOLÍN v datech


Více informací o spuštění nové výrobní linky čtěte zde ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.