Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KOPOS: historie výroby elektroinstalačního materiálu


Document Actions
KOPOS: historie výroby elektroinstalačního materiálu
Česká společnost KOPOS Kolín, tuzemský výrobce elektroinstalačního materiálu, pokračuje v dlouhodobé tradici výroby elektroinstalačního materiálu. Jaké byly začátky a průběh výroby, čtěte zde ... v roce 1926 zakoupila akciová společnost bratislavských kabeloven od firmy na výrobu cukrovinek rozestavěný objekt v Kolíně, v němž prakticky okamžitě zahájila výrobu plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek, krabic a ostatního příslušenství. V období první republiky si společnost vydobyla monopolní postavení na trhu. Pobočka bratislavské ...
Komerční sdělení, ze dne: 31.08.2009


Historie společnosti
v roce 1926 zakoupila akciová společnost bratislavských kabeloven od firmy na výrobu cukrovinek rozestavěný objekt v Kolíně, v němž prakticky okamžitě zahájila výrobu plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek, krabic a ostatního příslušenství. V období první republiky si společnost vydobyla monopolní postavení na trhu. Pobočka bratislavské "Továrny na káble", kterou od roku 1939 vlastnila firma Isolit z Jablonného nad Orlicí, se po znárodnění v roce 1949 stala součástí národního podniku Kablo Bratislava, později Kablo Kladno a posléze se podnik osamostatnil a nesl název Kablo Kolín. Postupně se zde vyráběla veškerá domácí produkce elektroinstalačních úložných materiálů.

V roce 1994 byl státní podnik Kablo Kolín zprivatizován pod obchodním názvem Kopos Kablo Kolín s.r.o. Tato společnost s r.o. se 1. ledna 1996 transformovala v akciovou společnost Kopos Kolín, a.s.

Od privatizace společnost investovala značné prostředky do nových technologií jako základu výroby produktů v nejvyšší kvalitě. Nezbytné rekonstrukce a stavba nových výrobních hal proběhly ve dvou etapách: v r. 2004/05 byla provedena investice do výstavby administrativně výrobní haly a technologie ve výši 300 milionů korun ve spolupráci s Komerční bankou a.s. Ve druhé etapě v r. 2008-9 se postavila provozněvýrobní a skladová hala. Investice včetně technologie byly realizovány ve spolupráci s UniCredit Bank a.s. a dosáhly výše 176 milionů Kč.

Historie společnosti KOPOS KOLÍN v datech

  • 1926 Akciová společnost bratislavských kabeloven zakoupila již rozestavěný objekt na okraji Kolína od firmy na výrobu cukrovinek. Brzy poté byla v dokončeném objektu zahájena výroba plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek včetně krabic a ostatního příslušenství. V předválečném období obstála společnost v tvrdé konkurenci a v tomto sortimentu měla prakticky monopolní postavení.
  • 1939 Bratislavská "Továreň na káble" prodala kolínskou trubkárnu firmě ISOLlT se sídlem v Jablonném nad Orlicí.
  • 1946 Po znárodnění byl závod začleněn do národního podniku Kablo Bratislava.
  • 1949 Koncem roku byl národní podnik Kablo Bratislava rozdělen na několik podniků. Po rozdělení se kolínská trubkárna stala základním závodem Elektroisoly.
  • 1951 Ze stávajícího podniku se vyčlenily Elektrické pece Kolín a utvořily samostatný podnik.
  • 1958 Závod byl začleněn do národního podniku Kablo Kladno.
  • 1962 Technický rozvoj závodu se začíná zabývat možnostmi technologií zpracovávání plastických hmot v souvislosti s aplikacemi pro elektroinstalační úložný materiál. Nové výrobky z plastů, lišty, ohebné trubky, krabice postupně nahrazují dosavadní výrobu kovových plášťových trubek a krabic.
  • 1969 Rozebíhá se výroba smaltovaného a opředeného měděného drátu. Tato výroba byla ukončena v roce 1997.
  • 1985 N.p. Kablo Kladno byl začleněn do koncernu ZSE Praha.
  • 1990 Kolínský závod se osamostatnil a vzniká s. p. Kablo Kolín.
  • 1994 1.5.1994 je státní podnik privatizován jako společnost s ručením omezeným s obchodním jménem Kopos Kablo Kolín s.r.o.
  • 1996 1. ledna 1996 je založena akciová společnost KOPOS Kolín a.s. Zahájení provozu vlastní mísírny PVC.
  • 1997 Založení dceřiné společnosti na Ukrajině KOPOS ELEKTRO UA.
  • 1998 Založení dceřiné společnosti v Bělorusku IP KOPOS ELEKTRO.

  • 1999 Založení dceřiné společnosti v Polsku KOPOS ELEKTRO PL Sp.z.o.o.
  • 2000 Založení dceřiné společnosti na Slovensku KOPOS SLOVAKIA s.r.o.
  • 2000 Založení dceřiné společnosti v Rusku KOPOS ELEKTRO o.o.o.
  • 2000 Založení dceřiné společnosti v Rumunsku KOPOS ELECTRO S.R.L.
  • 2002 Založení dceřiné společnosti v Maďarsku KOPOS ELEKTRO Kft.
  • 2002 Založení dceřiné společnosti ve Smolensku KOPOS ELEKTRO Smolensk.
  • 2004 Založení dceřiné společnosti na Slovensku KOVOFIN.
  • 2004 Založení dceřiné společnosti ve Spojených arabských emirátech KOPOS ELECTRO FZE.
  • 2005 Dokončena modernizace administrativně výrobní haly. Zahájení výroby parapetních kanálů s dutou stěnou.
  • 2006 Zahájena výroba bezhalogenových elektroinstalačních lišt jako další krok ve výrobě ekologických produktů.
  • 2007 založení dceřiné společnosti v Německu KOPOS ELEKTRO GmbH.
  • 1.7.2007 zakoupení výrobní linky pro kabelové nosné systémy Mars v Šardicích spolu s know how na jejich výrobu. Převzetí provozu se 32 zaměstnanci i s obchodními závazky a partnery v ČR.
  • 2008 založení dceřiné společnosti v Chorvatsku KOPOS ELEKTRO d.o.o., založení dceřiné společnosti v Etiopii KOPOS ELECTRO PLC.
  • 2009 - založení dceřiné společnosti v Gruzii KOPOS ELECTRO. Start výroby podlahových krabic Kopobox. V nově postavené skladové administrativně výrobní hale je spuštěna výroba kabelových nosných systémů Jupiter a inovovaných kabelových žlabů Mars.

Více informací o spuštění nové výrobní linky čtěte zde ...
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933