Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kopos Kolín objevuje antihmotu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.07.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kopos Kolín objevuje antihmotu


cern_lhc_kop_5.jpg
Kolín -Zakázku speciálních obkladů pro výzkumné pracoviště CERN ve švýcarské Ženevě získala společnost Kopos Kolín. Dostala se tak na absolutní světovou špičku ve vývoji a výrobě bórového polyetylénu.
Pavel Heřmanský, ze dne: 26.07.2004

CERN je zkratkou pro Conseil Europeén pour la Recherche Nucléaire (Evropská rada pro jaderný výzkum). Jde o společnou organizaci evropských zemí, která provádí mimořádně složitý a nákladný výzkum v oblasti částicové fyziky. V obřím urychlovači se srážejí vstřícné svazky protonů a uvolňuje se velké množství energie v nepatrném objemu a přitom mimo jiné vzniká antihmota, která je také jedním z předmětů výzkumu.

„V CERN se nyní staví nový urychlovač LHC – Large Hadron Collider, (velký srážeč hadronů) s detektorem Atlas, který má být uveden do provozu v roce 2007,“ uvedl Ing. Ivan Štekl, vědecký pracovník Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT.

Celý projekt výzkumu v CERN je velmi náročný, a to jak finančně – roční rozpočet organizace CERN je jedna miliarda švýcarských franků, tak i na použité technologie a materiály.
Kolínský Kopos je známý jako výrobce elektroinstalačních materiálů, ale zároveň se už několik let intenzivně věnuje výzkumu.

„Do CERN budeme dodávat obklady, které stíní dvě části detektoru ATLAS, tzv. mionové komory. Odstínění musí být absolutní. Měli jsme za úkol vyvinout materiál, který nepropustí neutrony a minimalizuje tvorbu gama záření. Nakonec jsme vyrobili jakési cihly plněné speciální chemickou náplní na bázi borovaného polyetylénu. Důležité bylo i řešení tvaru a vzájemného překrývání,“ uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel a.s. Kopos Kolín.

Podle Ing. Štekla CERN organizoval velmi náročné výběrové řízení a oslovil množství firem po celém světě. Ze sedmi předvybraných společností v soutěži nejlépe uspěl kolínský Kopos, protože nabídl nejúčinnější řešení. Získání zakázky je názornou ukázkou spolupráce mezi vysokými školami a českým průmyslem.
„Významem a prestiží pomáhá tato zakázka upevňovat pozici Koposu Kolín na světových trzích,“ dodal MUDr. Vavrouch.
Kopos Kolín a.s. zaměstnává kolem 300 lidí, loňské celkové výkony přesáhly 500 miliónů korun, firma je ryze česká a každoročně investuje do výzkumu a vývoje mnoho miliónů korun.

Martin Němec IN PRINT HK.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.