Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Kopos Kolín objevuje antihmotu


Document Actions
cern_lhc_kop_5.jpg
Kolín -Zakázku speciálních obkladů pro výzkumné pracoviště CERN ve švýcarské Ženevě získala společnost Kopos Kolín. Dostala se tak na absolutní světovou špičku ve vývoji a výrobě bórového polyetylénu.
Pavel Heřmanský, ze dne: 26.07.2004
reklama

CERN je zkratkou pro Conseil Europeén pour la Recherche Nucléaire (Evropská rada pro jaderný výzkum). Jde o společnou organizaci evropských zemí, která provádí mimořádně složitý a nákladný výzkum v oblasti částicové fyziky. V obřím urychlovači se srážejí vstřícné svazky protonů a uvolňuje se velké množství energie v nepatrném objemu a přitom mimo jiné vzniká antihmota, která je také jedním z předmětů výzkumu.

„V CERN se nyní staví nový urychlovač LHC – Large Hadron Collider, (velký srážeč hadronů) s detektorem Atlas, který má být uveden do provozu v roce 2007,“ uvedl Ing. Ivan Štekl, vědecký pracovník Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT.

Celý projekt výzkumu v CERN je velmi náročný, a to jak finančně – roční rozpočet organizace CERN je jedna miliarda švýcarských franků, tak i na použité technologie a materiály.
Kolínský Kopos je známý jako výrobce elektroinstalačních materiálů, ale zároveň se už několik let intenzivně věnuje výzkumu.

„Do CERN budeme dodávat obklady, které stíní dvě části detektoru ATLAS, tzv. mionové komory. Odstínění musí být absolutní. Měli jsme za úkol vyvinout materiál, který nepropustí neutrony a minimalizuje tvorbu gama záření. Nakonec jsme vyrobili jakési cihly plněné speciální chemickou náplní na bázi borovaného polyetylénu. Důležité bylo i řešení tvaru a vzájemného překrývání,“ uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel a.s. Kopos Kolín.

Podle Ing. Štekla CERN organizoval velmi náročné výběrové řízení a oslovil množství firem po celém světě. Ze sedmi předvybraných společností v soutěži nejlépe uspěl kolínský Kopos, protože nabídl nejúčinnější řešení. Získání zakázky je názornou ukázkou spolupráce mezi vysokými školami a českým průmyslem.
„Významem a prestiží pomáhá tato zakázka upevňovat pozici Koposu Kolín na světových trzích,“ dodal MUDr. Vavrouch.
Kopos Kolín a.s. zaměstnává kolem 300 lidí, loňské celkové výkony přesáhly 500 miliónů korun, firma je ryze česká a každoročně investuje do výzkumu a vývoje mnoho miliónů korun.

Martin Němec IN PRINT HK.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933