Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kdo zvládá hromosvody dle ČSN 62305? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kdo zvládá hromosvody dle ČSN 62305?


Kdo zvládá hromosvody dle ČSN 62305?
Norma ČSN 62305 - Ochrana před bleskem, je v platnosti již čtvrtým rokem. Zajímalo nás, jak rozšířená je její (ne)znalost v oboru. Otázky jsme položili revizním technikům, projektantům a řemeslníkům z elektrotechnického oboru ...
ze dne: 30.04.2010

Od konce roku 2006 je platná norma ČSN 62305 Ochrana před bleskem. Zajímalo nás, jak rozšířená je její (ne)znalost v oboru. Příklady ohledně její aplikace v praxi a samozřejmě pohled odborníků na normu samotnou. Kde, respektive u koho jsme tyto skutečnosti zjišťovali? Otázky jsme položili revizním technikům, projektantům a řemeslníkům z elektrotechnického oboru. Pojďme si tedy poslechnout, jakých odpovědí se nám dostalo ...


Pavel Horský - projekce a montáže nn, Podbořansko

RB: Kdo podle tebe zvládá hromosvody podle ČSN 62305?
PH: Určitě všichni, kteří se tomu věnují a mají čas i možnost zajet na školení, kde se dozví všechno potřebné. Bez nich se to správně dělat nedá.

RB: Takže kdo podstoupí školení v této problematice, měl by to zvládat?
PH: Ano, samozřejmě. Jedno však nestačí, ta norma je hodně obsáhlá, ale po pár školeních tomu každý porozumí. Navíc se mohou i dodatečně přeptat, pokud něčemu nerozumí. Já sám občas volávám do našeho školícího střediska když něco nevím.

RB: Říkáš, že to dost lidí dělá stále podle staré normy. Proč myslíš že tomu tak je?
PH: No, to je většinou takříkajíc stará škola. Ti si nenechají do ničeho mluvit, vylezou na střechu a udělají to po starém. Dneska si montér udělá zkoušky na revize hromosvodů, udělá to podle staré normy, napíše si na to i  revizi a dá to zákazníkovi. Ten na to koukne, většinou se v tom nevyzná, takže neví, podle jaké normy to má udělané, ale hromosvod je na střeše a revizní zprávu má, tak je spokojený. Není se čemu divit, polovina věcí se v současnosti dělá bez projektu.


Radek Červený - montáže nn, Brněnsko

Pokud se chce eletrikář udržet v oboru, musí zvládat nové normy. Musí se vzdělávat, jezdit na školení, možností je spousta, jen to chce najít čas. Eletrikář je montážník a pokud dostane správný projekt navržený podle ČŠN 62305, měl by to zvládnout.


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

Podle mě to zvládnou všichni. Nic složitého na tom není, jen málokdo se do toho pustí. Chce to jen k tomu najít odvahu.


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

Což o to, ta norma je těžší na pochopení a i když tu normu často znají, ale málokdo ji umí používat. Problém je v tom, že se stejně většina hromosvodů dělá bez projektu. I na nových stavbách se pořád dělají podle předchozí normy. Chyba je ve stavebních úřadech. Revize se píšou bez projektové dokumentace, což se sice nesmí, ale když to neudělají, nedostanou práci a mohou se jít rovnou nahlásit na pracák!


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Určitě Honza Hájek a jeho tým z Dehn+Söhne, ale jinak neznám moc lidí, co si s tím poradí. Přiznávám, že já osobně k těm neznalým také patřím, ale už se chystám na školení. Nicméně myslím, že tak jak je ta norma postavená, je trochu nepřehledná, alespoň pro většinu běžných eletrikářů.


Jan Hájek - hromosvody a přepětí, Praha

Normu ČSN 62305 zvládne každý, kdo má elektrotechnické vzdělání. Ten, kdo není schopen ji zvládnout, tak asi nemá elektrotechnické vzdělání. K tomu nemám víc co říct.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.