Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odpovědnost a povinnost projektanta, montážní firmy a provozovatele ez (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odpovědnost a povinnost projektanta, montážní firmy a provozovatele ez


Z praxe ESČ. Jakou odpovědnost a povinnosti mají projektant, montážní firmy a provozovatel elektrických zařízení? Tím se v tomto článku zabývá soudní znalec Jiří Fiala. V rámci konzultačních dnů ESČ se na něj obrátili projektanti, provozovatelé, revizní technici i justiční orgány s otázkou, kdo je odpovědný za provoz dodaného a vyprojektovaného díla. Přitom uvádějí, že normy ČSN nejsou obecně závazné, a proto se nemusí vždy dodržovat. Jak se na tuto problematiku dívá soudní znalec?
Autorský článek, ze dne: 10.10.2014



Odpovědnost projektanta
Podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění k 1. lednu 2014 projektant podle §159 odst. 2 odpovídá za:
Projektant je povinen dbát právních předpisů a obecných požadavků na výstavbu vztahujících se ke konkrétnímu projektovanému záměru - v našem případě k vyprojektovanému elektrickému zařízení. Veškeré výpočty musí být vypracovány tak, aby byly kontrolovatelné.

Není-li projektant odborně způsobilý pro některou část projektové dokumentace sám, je povinen k jejímu zpracování přizvat osobu s oprávněním pro příslušnou specializaci, která následně odpovídá za jím zpracovaný návrh. Totéž platí i v případě vypracování protokolu o určení vnějších vlivů a stanovení prostředí, kterému projektová dokumentace musí odpovídat (jde o nedílnou součást projektové dokumentace).

Protokol o určení vnějších vlivů je základním dokumentem pro:
Odpovědnost projektanta za projektovou dokumentaci jako celku tím není dotčena.

Odpovědnost dodavatele díla - montáže
Je vázán přesným dodržením všech dodávek podle vyprojektovaného zařízení. Případné změny musí vždy projednat s projektantem a ty musí být dodatečně schváleny. V opačném případě přejímá odpovědnost, kterou tímto snímá z projektanta.

Pro závaznost norem ČSN platí, že zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, definuje v §4 Českou technickou normu jako dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, a dále stanovuje, že Česká technická norma není obecně závazná.

Česká technická norma se stává harmonizovanou Českou technickou normou, přejímá-li plně požadavky stanovené evropskou normou, nebo harmonizačním dokumentem, které uznaly orgány evropského společenství jako harmonizovanou evropskou normu, která byla jako harmonizovaná evropská norma stanovena v souladu s právem Evropských společenství společnou dohodou notifikovaných osob. Z toho vyplývá, že ČSN nejsou považovány za právní předpisy a není stanovena obecná povinnost jejich dodržování. Taková povinnost závaznosti ČSN však může vyplynout z jiného právního aktu, např. odkazem na ČSN uvedeným v právním předpisu.

Odpovědnost provozovatele (majitele, zaměstnavatele)

Je povinen provozovat a udržovat dílo v souladu s projektovou dokumentací, platnými technickými a právními předpisy, odpovídá za bezpečnost provozovaného zařízení.

Povinnosti jsou uloženy nařízením vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí, z 1. 3. 2005, zejména rozsah kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav, rizik, stanovení rizik podle §3 odst. 4 písm. a).

Obdobné povinnosti ukládá zákon č. 309/2006 Sb. (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) v platném znění, tj. zajistit, aby technická zařízení, přístroje byly z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vhodné, tato zařízení musí být pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována.

Elektrická technická zařízení podléhají jako vyhrazená zařízení podmínkám stanoveným vyhláškou č. 73/2010 Sb. ze dne 15. 3. 2010 s účinností od 1. 6. 2010 (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních). Podle tohoto právního předpisu:
Provozovatel je povinen podle platných právních a technických předpisů a norem pravidelně ověřovat technický stav a bezpečnost elektrického zařízení zajištěním výkonu opakovaných revizí v předepsaných normativních revizních lhůtách, popř. ve lhůtách stanovených ve vypracovaném a schváleném Provozním řádu nebo Řádu preventivní údržby.

Odkazy:
[1]    Zákon 183/2006 Sb., stavební zákon ve znění k 1. 1. 2014.
[2]    Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně některých zákonů.
[3]    Nařízení vlády 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí.
[4]    Zákon 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
[5]    Vyhláška 73/2010 Sb., o vyhrazených elektrických


Autor: Jiří Fiala, soudní znalec KSP elektrotechnika, ekonomika, čestný prezident ESČ

Článek vyšel také v časopise Elektro 6/2014
 
 

 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ESČ Elektrotechnický Svaz Český - Zelený pruh 1294/52, Praha 4 - 244 464 649 - esc@elektrosvaz.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.