Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Odpovědnost a povinnost projektanta, montážní firmy a provozovatele ez


Document Actions
Článek
Z praxe ESČ. Jakou odpovědnost a povinnosti mají projektant, montážní firmy a provozovatel elektrických zařízení? Tím se v tomto článku zabývá soudní znalec Jiří Fiala. V rámci konzultačních dnů ESČ se na něj obrátili projektanti, provozovatelé, revizní technici i justiční orgány s otázkou, kdo je odpovědný za provoz dodaného a vyprojektovaného díla. Přitom uvádějí, že normy ČSN nejsou obecně závazné, a proto se nemusí vždy dodržovat. Jak se na tuto problematiku dívá soudní znalec?
Autorský článek, ze dne: 10.10.2014
reklama


Odpovědnost projektanta
Podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění k 1. lednu 2014 projektant podle §159 odst. 2 odpovídá za:
  • správnost,
  • celistvost,
  • úplnost,
  • proveditelnost,
  • vliv projektu na životní prostředí,
  • technickou a ekonomickou úroveň projektovaného technologického zařízení,
  • bezpečnost díla (stavby).
Projektant je povinen dbát právních předpisů a obecných požadavků na výstavbu vztahujících se ke konkrétnímu projektovanému záměru - v našem případě k vyprojektovanému elektrickému zařízení. Veškeré výpočty musí být vypracovány tak, aby byly kontrolovatelné.

Není-li projektant odborně způsobilý pro některou část projektové dokumentace sám, je povinen k jejímu zpracování přizvat osobu s oprávněním pro příslušnou specializaci, která následně odpovídá za jím zpracovaný návrh. Totéž platí i v případě vypracování protokolu o určení vnějších vlivů a stanovení prostředí, kterému projektová dokumentace musí odpovídat (jde o nedílnou součást projektové dokumentace).

Protokol o určení vnějších vlivů je základním dokumentem pro:
  • projektování a volbu, výběr elektrického zařízení a další úkony při zajišťování údržby a provozu,
  • pro montážní firmu k tomu, aby při realizaci díla posoudila, zda se kryje s projektovou dokumentací a stanovenými vnějšími vlivy,
  • pro přípravu revizního technika na provedení výchozí revize a následně výkonu pravidelných revizí, prohlídek a kontrol elektrického zařízení.
Odpovědnost projektanta za projektovou dokumentaci jako celku tím není dotčena.

Odpovědnost dodavatele díla - montáže
Je vázán přesným dodržením všech dodávek podle vyprojektovaného zařízení. Případné změny musí vždy projednat s projektantem a ty musí být dodatečně schváleny. V opačném případě přejímá odpovědnost, kterou tímto snímá z projektanta.

Pro závaznost norem ČSN platí, že zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, definuje v §4 Českou technickou normu jako dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, a dále stanovuje, že Česká technická norma není obecně závazná.

Česká technická norma se stává harmonizovanou Českou technickou normou, přejímá-li plně požadavky stanovené evropskou normou, nebo harmonizačním dokumentem, které uznaly orgány evropského společenství jako harmonizovanou evropskou normu, která byla jako harmonizovaná evropská norma stanovena v souladu s právem Evropských společenství společnou dohodou notifikovaných osob. Z toho vyplývá, že ČSN nejsou považovány za právní předpisy a není stanovena obecná povinnost jejich dodržování. Taková povinnost závaznosti ČSN však může vyplynout z jiného právního aktu, např. odkazem na ČSN uvedeným v právním předpisu.

Odpovědnost provozovatele (majitele, zaměstnavatele)

Je povinen provozovat a udržovat dílo v souladu s projektovou dokumentací, platnými technickými a právními předpisy, odpovídá za bezpečnost provozovaného zařízení.

Povinnosti jsou uloženy nařízením vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí, z 1. 3. 2005, zejména rozsah kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav, rizik, stanovení rizik podle §3 odst. 4 písm. a).

Obdobné povinnosti ukládá zákon č. 309/2006 Sb. (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) v platném znění, tj. zajistit, aby technická zařízení, přístroje byly z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vhodné, tato zařízení musí být pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována.

Elektrická technická zařízení podléhají jako vyhrazená zařízení podmínkám stanoveným vyhláškou č. 73/2010 Sb. ze dne 15. 3. 2010 s účinností od 1. 6. 2010 (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních). Podle tohoto právního předpisu:
  • zařízení třídy I, skupiny A až D, lze uvést do provozu jen na základě odborného závazného stanoviska organizace státního odborného dozoru (viz §6a odst. 1 písm. a) zákona č. 174/1968 Sb. ve znění pozdějších předpisů),
  • zařízení třídy II, skupiny E až J, lze uvést do provozu na základě výchozí revize vystavené oprávněným revizním technikem s příslušným osvědčením vydaným organizací státního odborného dozoru; tato výchozí revizní zpráva musí být uložena u provozovatele po celou dobu životnosti zařízení.
Provozovatel je povinen podle platných právních a technických předpisů a norem pravidelně ověřovat technický stav a bezpečnost elektrického zařízení zajištěním výkonu opakovaných revizí v předepsaných normativních revizních lhůtách, popř. ve lhůtách stanovených ve vypracovaném a schváleném Provozním řádu nebo Řádu preventivní údržby.

Odkazy:
[1]    Zákon 183/2006 Sb., stavební zákon ve znění k 1. 1. 2014.
[2]    Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně některých zákonů.
[3]    Nařízení vlády 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí.
[4]    Zákon 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
[5]    Vyhláška 73/2010 Sb., o vyhrazených elektrických


Autor: Jiří Fiala, soudní znalec KSP elektrotechnika, ekonomika, čestný prezident ESČ

Článek vyšel také v časopise Elektro 6/2014
 
 

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933