Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.07.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi


Revize spotřebiče se skládá z prohlídky, zkoušky chodu a z měření vlastností a parametrů ochranných prvků spotřebiče. Prohlídkou každá revize začíná. Provádí se důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Při prohlídce je nutné myslet i na kontrolu stavu označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit.
Leoš Koupý, ze dne: 22.07.2016



Každou revizi je třeba zahájit vnější prohlídkou spotřebiče. Prohlídka by samozřejmě měla být provedena důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Jeví-li například izolace napájecího přívodu známky stárnutí, a hrozí tedy v budoucnosti zhoršení její izolační schopnosti, nestačí konstatování faktu, že izolace je ve chvíli prohlídky neporušená, ale je nutno doporučit její výměnu.

Předchozí normy pro revize ručního nářadí a spotřebičů požadovaly provádět prohlídku i některých vnitřních částí spotřebičů, například motoru. U velké části moderních spotřebičů se ale jakékoliv zasahování do konstrukčních částí spotřebiče - tedy i demontáž krytu - nedoporučuje nebo není možné, a to i s ohledem na případnou běžící záruční lhůtu. Proto také ČSN 33 1600 ed.2 nařizuje vykonat prohlídku v takovém rozsahu, v jakém to dovolují konstrukční možnosti spotřebiče a případné pokyny výrobce v návodu k použití. Prohlídka vnitřní části spotřebiče se provádí jen při revizi po opravě.

Na co je třeba se při prohlídce zaměřit, aby byla ověřena elektrická bezpečnost, je popsáno v příslušných normách, konkrétně v kapitole 6.3.2. v ČSN 33 1600 ed.2.

Při prohlídce je třeba zkontrolovat i stav označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud tyto nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit a to tak, aby byla zaručena jejich trvanlivost.

Poznámka: Součástí prohlídky může být i prostudování technické dokumentace ke spotřebiči, například návodu k použití, zvláště u spotřebičů, které jsou netypické nebo pro revidujícího pracovníka neznámé. Jednak může dokumentace obsahovat pokyny pro revizi spotřebiče, což bývá součástí návodu bohužel jen ve výjimečných případech, a dále může napomoci při stanovení postupu měření při revizi.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.