Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak připojujeme vodiče přípojek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak připojujeme vodiče přípojek


Jak připojujeme vodiče přípojek
Čím se k holým vodičům venkovního vedení připojují vodiče přípojek? Podle čeho se volí velikost svorek? Jak se řeší spoje AL a Cu? Lze použít i nerozebíratelný (lisovaný) spoj? V kterém případě se nemusí použít při dotahování spoje momentový klíč? Kolik znáte způsobů připojení vodičů přípojek? Která norma obsahuje doporučení pro volbu metod omezujících teplotu svorek v provozu? Lze odbočování vodičů provádět pomocí izolovaných propichovacích svorek?
Václav Macháček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.09.2017



K holým vodičům venkovního vedení se vodiče přípojek (bez rozdílu, zda se jedná o přípoj­ky provedené ze závěsných kabelů, izolovaných vodičů nebo z vodičů AlFe) připojují převážně pomocí univerzálních svorek.

Pro větší náhled kliknout!

Univerzální svorky lze použít jak pro prou­dové spoje vodičů, tak pro ukončení holých vodičů (tam, kde se nebandážuje), případně při provádění bezpečnostního závěsu. Velikost svorky se volí podle průřezu vodiče hlavního vedení. Na připojení vodičů odboču­jící přípojky lze použít svorky dle typového označení výrobce ELBA Kremnica - Slovakia.
 
Na proudové spojení lana AlFe s vodičem Cu je nutné použít svorku odpovídajícího prove­dení, případně s Cupalovou vložkou, která se vkládá mezi svorkované vodiče.


Pro větší náhled kliknout!

Provedení univerzálních svorek na proudové spojení vodičů AlFe, Fe a Cu.


Pro větší náhled kliknout!

Vodiče přípojek se mohou připojit k holým vodičům venkovních vedení též nalisováním od­ bočných svorek C. Svorky se používají na nerozebíratelné proudové spojení vodičů Al a AlFe, lze je však použít i pro další účely obdobně jako svorky univerzální. Při volbě a použití svorek se vychází z ka­talogu a montážního návodu výrobce. V tabulce 18 jsou uvedeny odbočné svorky C dle typo­vého označení výrobce ELBA Kremnica - Slovakia. Je-li venkovní vedení z izolovaných vodičů, provádí se odbočení vodičů přípojky po­mocí izolovaných propichovacích svorek. Svorky se dodávají v různých typech převážně pro průřez vodiče hlavního vedení 10 až 95mm2, pro průřez odbočujícího vodiče 10 až 50mm2 a pro odbočení Al-Al, Al-Cu. Někte­ré typy svorek bývají vybaveny šroubem s trhací hlavou, takže při montáži není nutný momentový klíč. Při montáži svorek bez trhací hlavy je nutné svorky dotáhnout předepsa­ným utahovacím momentem, a to až 26Nm.

Odbočování vodičů pomocí izolovaných propichovacích svorek lze provádět při použití izolovaného nářadí a stanoveného technologického postupu metodou prací pod napětím.


Pro větší náhled kliknout!
Reálné foto Milan Karvánek

V kabelových rozvodných skříních (rozpojovacích, jistících i přípojkových), případně v roz­vaděčích nízkého napětí transformoven vn/nn, se mohou vyskytovat následující způsoby při­pojení vodičů přípojky:



Pro větší náhled kliknout!
Reálné foto Jan Franěk

Při připojování vodičů Al je nutné dodržovat stanovené a praxí ověřené hodnoty utahovacích momentů. Při montáži spojů a připojování vodičů je nutné mít stále na zřeteli, že řada poruch, které se během provozu na zařízení vyskytují, tvoří poruchy na vodičích a jejich spojích. Z tohoto dů­voduje nutné věnovat připojování vodičů a výběru vhodných armatur náležitou pozornost. V květnu 1998 vstoupila v platnost ČSN IEC 1200-52 (33 2010) Pokyny pro elektrické instalace. Část 52: Výběr a stavba elektrických zařízení. Výběr soustav a způsoby kladení vedení, která obsahuje doporučení pro volbu metod omezujících teplotu svorek v provozu (spojů v místě styku).

Doporučení (opatření) uvedená v normě lze pro některé případy aplikovat i pro připojení vodičů přípojek a zejména na ně navazující rozvody odběrných elektrických zařízení objektů.

Více o přípojkách z distribučních soustav zde.



Jak připojujete vodiče přípojek vy?
Podělte se o vaše zkušenosti v níže uvedené diskusi také!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.