Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Když coboti tvoří kabelové svazky umí pomáhat i elektrikářům? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.06.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Když coboti tvoří kabelové svazky umí pomáhat i elektrikářům?


Když coboti tvoří kabelové svazky umí pomáhat i elektrikářům?
Může cobot nějak pomoci elektrikáři v práci? Cobot, robot ... to je přece otázka automatizovaných linek v průmyslu. Jenže robot je trošku něco jiného než cobot. Než zcela odkážeme coboty do jiných prostředí, zamysleme se, zda by nemohla být taková "malá hromádka ozubených koleček" v některém ohledu zásadní konkurenční výhodou? Před dvaceti lety bychom nepomysleli, že díky mobilnímu telefonu budeme vyřizovat vše z terénu a takové malé zařízení se stane středobodem komunikace dnešního člověka. A cobot? Dopadne podobně jako mobilní telefon?
Filip Horáček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.06.2023



Příběh R.U.R. Karla Čapka je v nás dobře zakódovaný a málokdo jej nezná. Jeho konstrukce umožňovala člověka do určité míry zastoupit. Dnešní význam slova robot je podobný, i když se v praxi od čapkových strojů opravdu liší. Ale můžeme tvrdit, že pracují sami, autonomě. Pak přišly coboty. Cobot je složenina co-bot (kolaborativní robot), spolupracuje tedy. Spolupracuje s člověkem (popřípadě i s nepřítelem). Patrně nejznámější skutečný cobot je v ABB v Jablonci a má jméno YuMi. Představení a ukázka zde. Ale to je přece jen už delší doba.  

Letos na jaře se na AMPERu objevily dva spolupracující coboty. Šlo o demoverzi společnosti Hellermann Tyton dodávající kabelovou konfekci. Více podrobností v následujícím videoklipu ...



V této souvislosti je nám blízký Lapp Kabel v Otrokovicích, kde kromě českého zastoupení, zásoby kabelů, střediska technické podpory, se vyrábí také kabelové svazky. V takových provozech dostaneme odpověď na otázku, kdy se ještě vyplatí ruční výroba a kdy podobný cobot. S největší pravděpodobností bude hranice spočívat v určitém množství kusů, pro který je nutné systém připravit.

Coboty se konstruují pro spolupráci s člověkem a proto se nabízí jak dalece je cobot blízko řemeslníkovi. Pravděpodobně si ho nevezme na elektroinstalaci rodinného domu, ale v dílně by měl patrně větší šanci k uplatnění. Představme si ho jako zařízení podobné třeba stojanové vrtačce. S mnoha presety potřebných úkonů by se mohl dynamicky přizpůsobovat i menším, jednodušším úkolům. I když cobot bude investicí, patrně ne tak velkou jako robot.

Využití asi jako Excel, když potřebujeme sečíst víc než deset čísel, je vhodnější spustit tabulkový procesor.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.