Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zkratová odolnost vedení a přístrojů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.10.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zkratová odolnost vedení a přístrojů


Zkratová odolnost vedení a přístrojů
Řešení poměrů při zkratech je velmi složité. Nebudeme se zde proto zabývat celkovou analýzou zkratů v sítích ale pouze zjednodušeným výpočtem a ochranou před jejich důsledky ve vnitřních instalacích. Je třeba si uvědomit, že na zkratový proud je nutno ve vnitřní instalaci pohlížet ze dvou úhlů a podle toho hodnotit jeho velikost ...
Jiří Horák, ze dne: 19.10.2012

 

Řešení poměrů při zkratech je velmi složité. Nebudeme se zde proto zabývat celkovou analýzou zkratů v sítích ale pouze zjednodušeným výpočtem a ochranou před jejich důsledky ve vnitřních instalacích.

Je třeba si uvědomit, že na zkratový proud je nutno ve vnitřní instalaci pohlížet ze dvou úhlů a podle toho hodnotit jeho velikost:

Proud při zkratu nesmí být ani velký ani malý. V prvém případě mohou problémy vznikat na koncích sítě, kde je zkratový proud omezen velkou impedancí vedení, jeho špatným dimenzováním, případně vadnými spoji. Tuto problematiku jsme již řešili v části dimenzování vedení z hlediska zajištění funkce automatického odpojení od zdroje.

V druhém případě vznikají problémy naopak v blízkosti zdrojů, transformátorů, kde velký zkratový výkon neomezený impedancí vedení dosahuje desítek kA.

Vypínání zkratového proudu jisticími prvky přináší problémy při zhášení oblouku na kontaktech jisticích prvků nebo v místě tavení v pojistkách. Protože nárůst zkratového proudu je rychlý, veškeré teplo zůstává v materiálu a oteplení je velké.

Velikost proudu v řádech kA znamená další problémy způsobené dynamickými silami působícími na přípojnice a ostatní přístroje. Jedná se o síly působící na jednotlivé, souběžně uložené přípojnice a jednožilové vodiče. Výpočet velikosti těchto sil ovlivněných velikostí zkratového proudu přesahuje možnosti tohoto příspěvku.

Působení dynamických sil musí například zohlednit výrobce rozvaděčů při návrhu podpěrného systému přípojnic.

Základní veličiny:

Ikm = n . Ik"

kde n je:

Icn jmenovitá vypínací schopnost jističe
I
cm jmenovitá zkratová zapínací schopnost Icm = n Icn
i
omez proud omezený jističem (io)

Icu jmenovitá vypínací schopnost jističe kdy po zkratu již nemusí být jistič schopen další funkce
I
cs jmenovitá vypínací schopnost jističe kdy po zkratu je jistič schopen další funkce ještě po jednom vypnutí a dvou zapnutích - Ics jsou procenta z Icu

Velikost zkratových proudů a jejich omezení vedením
Zkratové poměry v místě připojení sdělí provozovatel distribuční sítě. Představu o velikosti zkratových proudů u transformátoru na počátku sítě 400/230V si můžeme udělat z tabulky.

Zjednodušený výpočet dle ČSN 33 3020:
(uvažuje se nejhorší varianta zkratu tj. třífázový souměrný zkrat, dále zkrat vzdálený tj. bez vlivu synchronních a asynchronních strojů).

Počáteční rázový zkratový proud

VZOREC

Pro: Zk2 = (Rkt + Rv1 + …Rvn)2 + (Xkt + Xv1 + …Xvn)2
kde:
U
n jmenovité sdružené napětí sítě [V]
Z
k impedance zkratovaného obvodu (vliv vn strany se zanedbává) [Ω]
Rv1 ÷ Rvn rezistence (ohmický odpor) fázových vodičů vedeni [Ω]
Xv1 ÷ Xvn induktivní reaktance fázových vodičů vedeni 1 [Ω]
Rkt rezistence nakrátko 1 fáze transformátoru [Ω]
Xkt induktivní reaktance nakrátko 1 fáze transformátoru [Ω]

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.