Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Frenštát ruší silnoproudý obor (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.06.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Frenštát ruší silnoproudý obor


Frenštát ruší silnoproudý obor
Od koho si v budoucnu nakoupíme elektrikáře? Kdo podceňuje v našem státě stárnutí populace? Odpověď zní všichni a nikdo. Řemesla s řemeslníky mizí z trhu. Co budeme dělat až elektrikáři nebudou? A to nebudou!
Miroslav Minařík, ze dne: 27.06.2007

Komu to zní jako vědeckotechnická povídka, pak jej musím zklamat. Stav elektrikářů se rapidně zmenšuje. Podívám li se do montážních firem, pak zjistím, že kromě zakázek hledají také elektromontéry. Ti se však již dnes nevyskytují. Správně řečeno poptávka po vyučených elektrikářích je násobně vyšší než je skutečná nabídka.

Jak to vypadá na učilištích?
Samozřejmě to nelze paušalizovat, však s porovnáním k minulým dobám lze tento stav označit za katastrofální. Do učení na tříleté obory se dnes hlásí žáci s tím nejhorším prospěchem. Ti lepší jdou na čtyřletý obor. Na konci této školy existují zhruba tři pravidla. Vyučí se a pracuje v oboru. Vyučí se a změní obor. Jde na vysokou školu. Když se podíváme na celkový počet studujících v oboru silnoproudé elektrotechniky, pak vás nenapadne nic jiného, že jako elektrikáři vymíráme.

Z korespondence s Vlastimilem Píchou, učitelem elektrotechniky tohoto učiliště

...zrušení silnoproudu ve Frenštátě p. R.

Před několika dny proběhla klasifikační porada a na závěr porady ředitel "pouze" rozdal třídním třetích ročníků dotazníky pro studenty, z kterých bylo zřejmé, že silnoproud neotevře.

Vědělo se to neoficiálně už od počátku června. Přitom zájem mezi studenty druhých ročníků byl. Bohužel naše vedení se vydalo touto cestou (dle mého názoru nesprávnou), silnoproud chce učit jen ve třetích ročnících dvě hodiny týdně systémem letem světem vše a nic a ve čtvrtých ročnících (to ale zatím nevíme, ve školním roce 2007/2008 dobíhá poslední silnoproudá třída).

... sám vím o poptávkách firem po elektrikářích. Z třídy, která letos maturovala - studenti buď jdou na VŠ nebo zbytek má zaměstnání.

Poptávka je velká.
Zaráží mne jen skutečnost, že do uvedeného nezasáhla rada školy, v které jsou personální ředitelé firem Siemens motory a Siemens AT - ale to je na jinou diskuzi.

Kdo je tomu na vině?
Opět nelze svést vinu na jeden orgán. Je to bohužel vývoj transformační situace v Česku. A tak ministr Říman opravdu bude brzy vydávat "zelené pracovní karty" Bulharům, Kazachům, Rumunům. Nechci z této zprávy dělat verneovku, ale všichni víme, jak adaptabilní jsou například Vietnamci.

Je to špatně?
I to je třeba si uvědomit a popravdě si přiznat, že "Českým, zlatým ručičkám" se již nechce moc pracovat. Objevujeme byznys, management a počítače. A tak situace se vyvíjí dle plánu. Výroba se stěhuje z Evropy i Ameriky do Asie, bohužel s tím se stěhují i řemeslnicí.

Jak to napravit?
Kdo rozhoduje o oboru, který si kdo zvolí? Rodiče, možná i jejich dítě. Jak a kdo má ovlivnit jejich rozhodnutí? To záleží na více faktorech, než na jednom. Růst mezd, móda, poptávka firem, nabídka učilišť, prestiž tohoto zaměstnání ... To nikdo neví, nezapomeňme, že u nás žádná vyšší elektrikářská moc neexistuje ...

Závěr
A tak se chováme všichni moderně. Rodiče se dívají jak zabezpečit své děti. Chtějí pro ně (i přes jejich naprostý nezájem) to nejlepší. Světlé zítřky, snazší budoucnost, než měli oni. A tak je možné, že v budoucnu přijde za stejné peníze zasádrovat krabice a osadit rozvaděč absolvent VÚT ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.