Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Frenštát ruší silnoproudý obor


Document Actions
Frenštát ruší silnoproudý obor
Od koho si v budoucnu nakoupíme elektrikáře? Kdo podceňuje v našem státě stárnutí populace? Odpověď zní všichni a nikdo. Řemesla s řemeslníky mizí z trhu. Co budeme dělat až elektrikáři nebudou? A to nebudou!
Miroslav Minařík, ze dne: 27.06.2007
reklama

Komu to zní jako vědeckotechnická povídka, pak jej musím zklamat. Stav elektrikářů se rapidně zmenšuje. Podívám li se do montážních firem, pak zjistím, že kromě zakázek hledají také elektromontéry. Ti se však již dnes nevyskytují. Správně řečeno poptávka po vyučených elektrikářích je násobně vyšší než je skutečná nabídka.

Jak to vypadá na učilištích?
Samozřejmě to nelze paušalizovat, však s porovnáním k minulým dobám lze tento stav označit za katastrofální. Do učení na tříleté obory se dnes hlásí žáci s tím nejhorším prospěchem. Ti lepší jdou na čtyřletý obor. Na konci této školy existují zhruba tři pravidla. Vyučí se a pracuje v oboru. Vyučí se a změní obor. Jde na vysokou školu. Když se podíváme na celkový počet studujících v oboru silnoproudé elektrotechniky, pak vás nenapadne nic jiného, že jako elektrikáři vymíráme.

Z korespondence s Vlastimilem Píchou, učitelem elektrotechniky tohoto učiliště

...zrušení silnoproudu ve Frenštátě p. R.

Před několika dny proběhla klasifikační porada a na závěr porady ředitel "pouze" rozdal třídním třetích ročníků dotazníky pro studenty, z kterých bylo zřejmé, že silnoproud neotevře.

Vědělo se to neoficiálně už od počátku června. Přitom zájem mezi studenty druhých ročníků byl. Bohužel naše vedení se vydalo touto cestou (dle mého názoru nesprávnou), silnoproud chce učit jen ve třetích ročnících dvě hodiny týdně systémem letem světem vše a nic a ve čtvrtých ročnících (to ale zatím nevíme, ve školním roce 2007/2008 dobíhá poslední silnoproudá třída).

... sám vím o poptávkách firem po elektrikářích. Z třídy, která letos maturovala - studenti buď jdou na VŠ nebo zbytek má zaměstnání.

Poptávka je velká.
Zaráží mne jen skutečnost, že do uvedeného nezasáhla rada školy, v které jsou personální ředitelé firem Siemens motory a Siemens AT - ale to je na jinou diskuzi.

Kdo je tomu na vině?
Opět nelze svést vinu na jeden orgán. Je to bohužel vývoj transformační situace v Česku. A tak ministr Říman opravdu bude brzy vydávat "zelené pracovní karty" Bulharům, Kazachům, Rumunům. Nechci z této zprávy dělat verneovku, ale všichni víme, jak adaptabilní jsou například Vietnamci.

Je to špatně?
I to je třeba si uvědomit a popravdě si přiznat, že "Českým, zlatým ručičkám" se již nechce moc pracovat. Objevujeme byznys, management a počítače. A tak situace se vyvíjí dle plánu. Výroba se stěhuje z Evropy i Ameriky do Asie, bohužel s tím se stěhují i řemeslnicí.

Jak to napravit?
Kdo rozhoduje o oboru, který si kdo zvolí? Rodiče, možná i jejich dítě. Jak a kdo má ovlivnit jejich rozhodnutí? To záleží na více faktorech, než na jednom. Růst mezd, móda, poptávka firem, nabídka učilišť, prestiž tohoto zaměstnání ... To nikdo neví, nezapomeňme, že u nás žádná vyšší elektrikářská moc neexistuje ...

Závěr
A tak se chováme všichni moderně. Rodiče se dívají jak zabezpečit své děti. Chtějí pro ně (i přes jejich naprostý nezájem) to nejlepší. Světlé zítřky, snazší budoucnost, než měli oni. A tak je možné, že v budoucnu přijde za stejné peníze zasádrovat krabice a osadit rozvaděč absolvent VÚT ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933