Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděč EPS v tvrzi, přestavěné na protiatomový kryt. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.09.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděč EPS v tvrzi, přestavěné na protiatomový kryt.


.
Radek Kaisler, ze dne: 11.09.2002

 

Rozvaděč EPS v tvrzi, přestavěné na protiatomový kryt.

Příspěvek je pouze grafickou přílohou k tomuto článku.

 

Pohled na část zařízení EPS, které bylo v tvrzi Hanička instalované v 80 letech, při přestavbě na protiatomový kryt tehdejších prominentů.

 

Na obrázku je k vidění svorkovací krabice rozvodu EPS, známá KT 250. Dle tehdejších norem popsána červenou barvou (na snímku trochu patrné). Mohutné ocelové kabelové průchodky na kabelech silně kontrastují s obyčejnou plastovou krabicí.

 

Rozvod EPS je zde řešen kabely CYKY, vedených na lištách NIEDAX.

Na levé straně si můžeme všimnout červené poplachové sirény, tedy vlastně zvonku. Při vyhlášení poplachu se tedy nehoukalo, ale zvonilo.

 

I když se jedná o protiatomový kryt pro prominenty tehdejšího režimu, způsob instalace je shodný, jako na kterékoli stavbě tehdejší doby.

 

Hlásič jsem v podzemí nenalezl ani jeden, správce též o žádném nevěděl. Možná jsou pouze v technologickém zařízení, nebo již byly úplně demontovány. Nicméně tipuji, že se jednalo o systémy TESLA-LITES s ústřednou MHU 103 nebo CERBERUS, které bývali v letech přestavby osazovány.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.