Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrotechnická asociace spustila první blockchain v Evropě! Jmenuje se Notarius (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.05.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrotechnická asociace spustila první blockchain v Evropě! Jmenuje se Notarius


 Elektrotechnická asociace spustila první blockchain v Evropě! Jmenuje se Notarius
Přichází doba kdy kontrola dokumentů začíná být velkým administrativním problémem. I přes to, že většina národa nosí u sebe mobilní počítač o výkonu, měřítkem minulosti, několika sálových počítačů, stále vyžaduje analogové služby. Nebylo by na nich asi nic špatného, pokud by byly v souladu s efektivitou dneška. Nikomu neunikne, že většina dnešních dokumentů je elektronická a pro ověření se musí tisknout. Pokud si nebudu všímat zbytečně spálené energie, pak čas při starém způsobu ověření nepřehlížím. Začíná být stále dražší a dražší. Digitální svět, který nás zaplaví za několik roků zcela, již nebude mít pro nostalgické vzpomínky kulatých razítek minimální prostor. Digitální podpis máme, datové schránky taky, teď je tu blockchain ... #190523
Miroslav Minařík, ze dne: 28.05.2019



Nejen zapojováním je elektrotechnik živ ... může napadnout člověka, když slyší, že elektrotechnická asociace spouští kybernetický projekt blockchain. Přes to, že jsem se v asociaci potkal s mnoha opravdovými elektrotechniky, témata jejich činností se pohybují v jiném rozměru, než třeba vyhláška 50/1978Sb. Ve většině případů přesahuje byznys členských organizací této asociace přes hranice České republiky a tak přesah z konvenční elektrotechniky do dnešního virtuálního prostředí není moc překvapující. Ale zpět k blockchainu.




V dnešní době se zprávy šíří rychle, ovšem stále křivolakými cestičkami. Jako první mi přišla ve čtvrtek 23. května SMS od Martina Lahody, jednatele Phoenix Contact, cituji “už jsi slyšel o aplikaci ELA Blockchain Notarius?”. Ovšem z auta do auta jsme si zavolali až druhý den v pátek. Dozvěděl jsem se, že Elektrotechnická asociace již spustila připravovaný projekt blockchain a že více prozradí Otto Havle z FCC Průmyslové systémy. Několik minut po, té vytáčím mobil tohoto odborníka, dobře známého právě z oblasti průmyslových aplikací. Otto Havle již mimo pracovní časoprostor mne odkázal na Jana Prokše, ředitele asociace. A ten mi v odpoledních hodinách volal dle dohody zpět.
Telefonní hovor z handsfree ve vozidle je opravdu ve velice úzkém frekvenčním pásmu, tak pro zlepšení kvality Jan Prokš vyhledal místo ke krátkému zastavení.
... více v podcastu

Jak blockchain koresponduje s digitálním podpisem, tedy nástrojem, který už mnozí využívají dlouhá léta?
... více v podcastu
 
Pro ty, kteří pochopí přínos a přidanou hodnotu blockchainu ve svém byznyse to samozřejmě vítají už nyní. Ovšem zásadní otázkou je, kolik tento bezpečnostní servis bude stát?
... více v podcastu

Pro osobu znalou, respektive toho, kdo například již používá digitální podpis, je blockchain určitě vítanou službou. Ovšem nepochybuji o tom, že většina populace, bohužel i té technické populace,  nerozumí konstrukci této služby. A protože jsem ten den měl náhodou osobní schůzku se datovým architektem Zdeňkem Havelkou, požádal jsem ho o o jeho definici blockchainu.
... více v podcastu

To byla krátká rozprava se specialistou na data a také kryptoměny, Zdeňkem Havelkou v pátek z výškové budovy BVV. A v pondělí se mi ozval Otto Havle zpět, tak doplnil mou zvědavost o odpověď kde uvažuje praktické nasazení v průmyslu a třeba také v novodobých elektroinstalacích.
... více v podcastu
 
Spuštěním této služby se právě nyní rozpohybovaly kola médií a nepochybuji o záplavě informací ze všech směrů. Určitě se budeme stále dozvídat o možných autorizací administrativních dokumentů, ale protože, jak bylo řečeno jde o průmyslové využití, nás bude v budoucnu zajímat aplikace pro stroje, nasazení blockchainu v systémových elektroinstalací domácností nebo třeba v elektromobilitě. Kroutíte hlavou, že je to “zase nějaká zbytečnost?”.  Asi bych v takovém případě pouze napověděl, že s příchodem masivního nasazení internetu věcí je blockchain jakýmsi logickým bezpečnostním doplněním.

Více o tomto blockchainu sledujte na www.elachain.cz!
Poslouchat podcast v iTunes!
Poslouchat podcast ve Spotify!
RSS feed
Download podcastu zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ElA Elektrotechnická asociace České republiky - Doudlebská 5, Praha 4 - 261213623 - ela@electroindustry.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.