Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektrotechnická asociace spustila první blockchain v Evropě! Jmenuje se Notarius


Document Actions
 Elektrotechnická asociace spustila první blockchain v Evropě! Jmenuje se Notarius
Přichází doba kdy kontrola dokumentů začíná být velkým administrativním problémem. I přes to, že většina národa nosí u sebe mobilní počítač o výkonu, měřítkem minulosti, několika sálových počítačů, stále vyžaduje analogové služby. Nebylo by na nich asi nic špatného, pokud by byly v souladu s efektivitou dneška. Nikomu neunikne, že většina dnešních dokumentů je elektronická a pro ověření se musí tisknout. Pokud si nebudu všímat zbytečně spálené energie, pak čas při starém způsobu ověření nepřehlížím. Začíná být stále dražší a dražší. Digitální svět, který nás zaplaví za několik roků zcela, již nebude mít pro nostalgické vzpomínky kulatých razítek minimální prostor. Digitální podpis máme, datové schránky taky, teď je tu blockchain ... #190523
Miroslav Minařík, ze dne: 28.05.2019
reklama


Nejen zapojováním je elektrotechnik živ ... může napadnout člověka, když slyší, že elektrotechnická asociace spouští kybernetický projekt blockchain. Přes to, že jsem se v asociaci potkal s mnoha opravdovými elektrotechniky, témata jejich činností se pohybují v jiném rozměru, než třeba vyhláška 50/1978Sb. Ve většině případů přesahuje byznys členských organizací této asociace přes hranice České republiky a tak přesah z konvenční elektrotechniky do dnešního virtuálního prostředí není moc překvapující. Ale zpět k blockchainu.




V dnešní době se zprávy šíří rychle, ovšem stále křivolakými cestičkami. Jako první mi přišla ve čtvrtek 23. května SMS od Martina Lahody, jednatele Phoenix Contact, cituji “už jsi slyšel o aplikaci ELA Blockchain Notarius?”. Ovšem z auta do auta jsme si zavolali až druhý den v pátek. Dozvěděl jsem se, že Elektrotechnická asociace již spustila připravovaný projekt blockchain a že více prozradí Otto Havle z FCC Průmyslové systémy. Několik minut po, té vytáčím mobil tohoto odborníka, dobře známého právě z oblasti průmyslových aplikací. Otto Havle již mimo pracovní časoprostor mne odkázal na Jana Prokše, ředitele asociace. A ten mi v odpoledních hodinách volal dle dohody zpět.
Telefonní hovor z handsfree ve vozidle je opravdu ve velice úzkém frekvenčním pásmu, tak pro zlepšení kvality Jan Prokš vyhledal místo ke krátkému zastavení.
... více v podcastu

Jak blockchain koresponduje s digitálním podpisem, tedy nástrojem, který už mnozí využívají dlouhá léta?
... více v podcastu
 
Pro ty, kteří pochopí přínos a přidanou hodnotu blockchainu ve svém byznyse to samozřejmě vítají už nyní. Ovšem zásadní otázkou je, kolik tento bezpečnostní servis bude stát?
... více v podcastu

Pro osobu znalou, respektive toho, kdo například již používá digitální podpis, je blockchain určitě vítanou službou. Ovšem nepochybuji o tom, že většina populace, bohužel i té technické populace,  nerozumí konstrukci této služby. A protože jsem ten den měl náhodou osobní schůzku se datovým architektem Zdeňkem Havelkou, požádal jsem ho o o jeho definici blockchainu.
... více v podcastu

To byla krátká rozprava se specialistou na data a také kryptoměny, Zdeňkem Havelkou v pátek z výškové budovy BVV. A v pondělí se mi ozval Otto Havle zpět, tak doplnil mou zvědavost o odpověď kde uvažuje praktické nasazení v průmyslu a třeba také v novodobých elektroinstalacích.
... více v podcastu
 
Spuštěním této služby se právě nyní rozpohybovaly kola médií a nepochybuji o záplavě informací ze všech směrů. Určitě se budeme stále dozvídat o možných autorizací administrativních dokumentů, ale protože, jak bylo řečeno jde o průmyslové využití, nás bude v budoucnu zajímat aplikace pro stroje, nasazení blockchainu v systémových elektroinstalací domácností nebo třeba v elektromobilitě. Kroutíte hlavou, že je to “zase nějaká zbytečnost?”.  Asi bych v takovém případě pouze napověděl, že s příchodem masivního nasazení internetu věcí je blockchain jakýmsi logickým bezpečnostním doplněním.

Více o tomto blockchainu sledujte na www.elachain.cz!
Poslouchat podcast v iTunes!
Poslouchat podcast ve Spotify!
RSS feed
Download podcastu zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ElA Elektrotechnická asociace České republiky
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933