Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EH#: Krokové napětí kdysi ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.09.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EH#: Krokové napětí kdysi ...


EH#: Krokové napětí kdysi ...
Krokové napětí je jev, kterým se názorně vysvětluje nebezpečí rozdílu dvou napětí. Říkalo se, že když někdo pochopí princip krokového napětí, pak může být elektrikářem. Nebo, že by to platilo obráceně? Kdo princip krokového napětí nepochopí, elektrikářem by být neměl? Samozřejmě v dnešní době pád vodičů vysokého napětí na zem zrovna neuvažujeme, i tak se to ale stát může. Zajímavé je, že v dávných dobách se o krokovém napětí hovořilo více než nyní. Možná to bude pokrokem nových technologií ...
František Tuček, ze dne: 24.09.2022



Kdysi jsem měl zvyk, pokud jsem něco z některého z výkladů nepochopil, hledal jsem v jiných zdrojích. A vlastně to dělám doposud. Například zde ...

Kolem zemniče či jakéhokoli uzemněného vodivého předmětu [zemní elektrody, zemního svodu, ocelového stožáru, vodiče ležícího na zemi], na který se trvale přivádí napětí, a kterým tedy protéká elektrický proud do země, se rozkládají elektrické potenciály rozdílných hodnot. Výše těchto potenciálů, a tím i výše krokových napětí je závislá na provozním napětí (zejména jde o vysoká napětí, při zemním spojení jistícími prvky neodpojená] a na jeho rozložení okolo zemniče. Rozložení napětí [potenciálů] kolem uzemněného předmětu je ovlivněno hloubkou jeho uložení v zemi, tvarem a povrchem uzemněné elektrody, jejich počtem, měrným odporem okolní půdy, hodnotou protékajícího proudu a vzdáleností kroku od tohoto uzemněného předmětu.

Na různých místech v okolí zemniče lze ve směru k uzemněnému předmětu v délce jednoho kroku [pro člověka se počítá s délkou jednoho metru] zjistit hodnotu krokového napětí, tj. napěťový rozdíl dvou míst mezi levou a pravou nohou. Na ekvipotenciálních čárách [místech se stejným elektrickým potenciálem], rozložených přibližně v soustředných kružnicích kolem uzemněného předmětu krokové napětí není.

Hodnota krokového napětí klesá směrem od zemniče přibližně se čtvercem vzdálenosti (po hyperbole] a ve vzdálenosti asi 25metrů od zemniče není již pro člověka nebezpečné ani u velmi vysokých napětí. U nízkého napětí v sítích 220/380V je krokové napětí nebezpečné jen do vzdálenosti necelého jednoho metru od zemniče, což je vzdálenost překlenutelná dosahem, a krokové napětí je vlastně totožné s dotykovým. Maximální výše krokového napětí by pro člověka neměla přestoupit hodnotu 90V/m, u zvířat asi 16V/m.

Jako bezpečnostní technická opatření, kterými lze snižovat hodnoty krokových napětí, lze použít
  • a] zvětšení plochy zemničů;
  • b] připojení dalších zemničů na společný svod;




Rozložení elektrických potenciálů v okolí uzemněného ocelového stožáru s porušeným izolátorem. V blízkosti stožáru je překlenutelná hodnota dotykového napětí Ud, dále od stožáru kroková napětí o hodnotách Uk. Up — provozní napětí, Uz — část fázového napětí na uzemněném stožáru, Rz — přechodový zemní odpor stožáru.


  • c] uložení páskových zemničů clo odstupňovaných hloubek, případně jejich doplnění tyčovými zemnici;
  • d] ochranný rošt, spojený eventuálně s armovací mříží objektu;
  • e] uložení zemnice hluboko pod povrch půdy s izolovaným svodem, vylučujícím možnost nebezpečného dotyku (dotykového napětí];
  • f] zřízení vodivých stanovišť obsluhy a izolačních ochozů;
  • g] zamezení přístupu v okruhu alespoň 5—10 metrů od zemních svodů;
  • h] použití izolačních koberců, dielektrické obuvi apod.;
  • i] zkrácení délky kroku nebo odskákání po jedné noze nebo snožmo z místa výskytu krokového napětí. Pozor na krokové napětí i při vyprošťování postiženého, zejména u vyšších napětí!
Miroslav Kressl, Bezpečná práce v elektroúdržbě

Více historických textů hledejte zde!


Co byste opravili na starém výkladu krokového napětí?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.