Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: eGra: Podle čeho se investoři FVE rozhodují a co často netuší #2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.08.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

eGra: Podle čeho se investoři FVE rozhodují a co často netuší #2


eGra: Podle čeho se investoři FVE rozhodují a co často netuší #2
Sníte o tom, stát se energeticky soběstačnými díky fotovoltaice? Pozor, abyste se nestali obětí energetických mýtů! Než se vrhnete po dotacích, zjistěte, proč mít doma příliš mnoho 'chytrých' zařízení, nemusí znamenat skutečnou inteligenci. A to i přesto, že slova obchodníků mohou být ohromující, nebývá v mnoha případech vyřčeno vše. Nad tím se krátce zamýšlí Jaromír Klaban v rozhovoru o častých mylných domněnkách při investicích do fotovoltaických systémů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.08.2023




--- volný přepis mluveného slova ---

Domnívám se, že mnoho lidí v dnešní době vidí dotace jako hlavní motivaci. Mnozí z nich pak hledají, jaké podmínky splnit, aby získali tyto dotace, což vede k vzniku mnoha mýtů. Některé z těchto mýtů šíří i firmy, které mají zájem na prodeji svých produktů či služeb.

Mnoho lidí si myslí, že díky fotovoltaice se stanou soběstačnými v oblasti energie. Taková představa mohla být pravdivá v době, kdy byla fotovoltaika v počátcích svého vývoje. Avšak s rostoucí penetrací fotovoltaiky se objevují problémy, například záporné ceny energie o víkendech, což je důsledek vysoké produkce a nízké spotřeby. Při rozhodování o investici do fotovoltaiky je třeba si uvědomiti, že instalace by měla být dimenzovaná tak, aby nevznikl nadbytek energie.

Dalším důležitým krokem je mít "chytrou" instalaci, která efektivně řídí spotřebu a výrobu energie. Domnívám se, že jednoduše mít mnoho "chytrých" zařízení nevede k vytvoření skutečně inteligentního systému. Aby vznikla opravdu chytrá síť, je třeba integrovat a koordinovat všechna tato zařízení, aby společně pracovala smysluplným způsobem.



Co je podle vás důležité a mělo by se o tom hovořit do podrobna?


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.