Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděče, (4.) ...zajištění ochrany (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděče, (4.) ...zajištění ochrany


rozvad_seri1.jpg
Jaké musí být splněny požadavky pro zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí izolací? Co musí mít každý pól zkratového jistícího přístroje u rozvaděčů určených pro IT soustavy.
Milan Bureš, Petr Lukáš, ze dne: 13.02.2003

Pro zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí izolací musí být splněny tyto požadavky:
- Rozvaděč musí být krytý úplným krytem z izolačního materiálu
- Neživé části uvnitř rozvaděče nesmějí být připojeny k ochrannému obvodu, tzn., že nesmějí být zahrnuty do souboru ochranných opatření vyvolávajících působení ochranného obvodu. Totéž platí i pro přístroje vestavěné do rozvaděče, i když jsou opatřeny ochrannou svorkou pro připojení ochranného vodiče.
- Obsahuje-li rozvaděč zařízení, které si po vypnutí podrží nebezpečné elektrické náboje, musí být na rozvaděči umístěna výstražná tabulka.

Podmínky pro přístup pověřených pracovníků do rozvaděče za provozu, přístupnost při revizích a údržbářských pracích, při rozšiřování pod napětím. Jištění proti zkratu se týká zařízení na stř. proud, na ss. proud se požadavky připravují. U rozvaděčů určených pro IT soustavy, musí mít každý pól zkratového jistícího přístroje dostatečnou vypínací schopnost, aby vypnul dvoupólový zemní zkrat při sdruženém napětí.

Typové zkoušky obsahují kontroly mezních oteplení, dielektrických vlastností, zkratové odolnosti; účinnosti ochranného obvodu; povrchových cest a vzdušných vzdáleností, mechanické funkce; krytí.

Kusové zkoušky obsahují prohlídku a kontrolu provedení rozvaděče včetně prohlídky elektrického zapojení a je-li potřeba, elektrickou funkční zkoušku, zkoušku izolace, prověření ochranných opatření a elektrické celistvosti ochranného obvodu.

Pro PTTA, které nebyly podrobeny zkoušce izolace dle ČSN musí být provedeno měření izolace pomocí přístroje na měření izolace při napětí alespoň 500 V.
V tomto případě jsou výsledky zkoušky považovány za vyhovující, jestliže izolační odpor mezi obvody a neživými částmi je alespoň 1000 W/V na obvod - vztaženo ke jmenovitému napětí daného obvodu proti zemi.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.