Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Rozvaděče, (4.) ...zajištění ochrany


Document Actions
rozvad_seri1.jpg
Jaké musí být splněny požadavky pro zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí izolací? Co musí mít každý pól zkratového jistícího přístroje u rozvaděčů určených pro IT soustavy.
Milan Bureš, Petr Lukáš, ze dne: 13.02.2003
reklama

Pro zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí izolací musí být splněny tyto požadavky:
- Rozvaděč musí být krytý úplným krytem z izolačního materiálu
- Neživé části uvnitř rozvaděče nesmějí být připojeny k ochrannému obvodu, tzn., že nesmějí být zahrnuty do souboru ochranných opatření vyvolávajících působení ochranného obvodu. Totéž platí i pro přístroje vestavěné do rozvaděče, i když jsou opatřeny ochrannou svorkou pro připojení ochranného vodiče.
- Obsahuje-li rozvaděč zařízení, které si po vypnutí podrží nebezpečné elektrické náboje, musí být na rozvaděči umístěna výstražná tabulka.

Podmínky pro přístup pověřených pracovníků do rozvaděče za provozu, přístupnost při revizích a údržbářských pracích, při rozšiřování pod napětím. Jištění proti zkratu se týká zařízení na stř. proud, na ss. proud se požadavky připravují. U rozvaděčů určených pro IT soustavy, musí mít každý pól zkratového jistícího přístroje dostatečnou vypínací schopnost, aby vypnul dvoupólový zemní zkrat při sdruženém napětí.

Typové zkoušky obsahují kontroly mezních oteplení, dielektrických vlastností, zkratové odolnosti; účinnosti ochranného obvodu; povrchových cest a vzdušných vzdáleností, mechanické funkce; krytí.

Kusové zkoušky obsahují prohlídku a kontrolu provedení rozvaděče včetně prohlídky elektrického zapojení a je-li potřeba, elektrickou funkční zkoušku, zkoušku izolace, prověření ochranných opatření a elektrické celistvosti ochranného obvodu.

Pro PTTA, které nebyly podrobeny zkoušce izolace dle ČSN musí být provedeno měření izolace pomocí přístroje na měření izolace při napětí alespoň 500 V.
V tomto případě jsou výsledky zkoušky považovány za vyhovující, jestliže izolační odpor mezi obvody a neživými částmi je alespoň 1000 W/V na obvod - vztaženo ke jmenovitému napětí daného obvodu proti zemi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933