Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vznik české (československé) normalizace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.03.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vznik české (československé) normalizace


(2.) Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 28.03.2002

Vznik české (československé) národní normalizace vychází z průmyslového rozvoje v českých zemích z konce minulého a začátku tohoto století. V období do první světové války šlo o jednotlivé, nesoustavné normalizační akty, vyvolané momentální potřebou významných účastníků hospodářského života. Jednotlivé technicky vyspělé závody normalizovaly všeobecné strojnické prvky, vznikly normy na železniční konstrukce u státních drah a dále různé normativní předpisy bezpečnostního charakteru. Teprve válka, vedená již za pomoci pokročilé techniky, ukázala potřebu soustavné normalizace a to nejen v jednotlivých závodech, ale i v celém státě.

První poválečná léta, věnovaná intenzivnímu budování nového, samostatného státu, vedla v hospodářském prostředí ke vzniku celostátně organizované normalizační činnosti. V roce 1919 byl založen Elektrotechnický svaz československý (ESČ), který se ihned chopil prací na normách a normativních elektrotechnických předpisech. Výsledkem práce normalizačních komisí ESČ byly vůbec první československé normy, schválené v r. 1920 pod názvem Předpisy a normálie Elektrotechnického svazu československého 1920.

Normy ESČ byly z počátku především zaměřeny na silnoproudou elektrotechniku a energetiku. Během následujícího dvacetiletí došlo k rozvoji elektrotechnické normalizace tak, že zabírala všechny hlavní oblasti elektrotechniky. Československé elektrotechnické normy byly všeobecně uznávány nejen doma, ale i v zahraničí pro svou vysokou kvalitu, danou pokrokovým technickým řešením a perfektním zpracováním.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.