Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co by měl elektrotechnik všechno znát? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.04.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co by měl elektrotechnik všechno znát?


Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Jak popsat požadavky na dnešního úspěšného elektrotechnika? Jde o píli, známosti, vzdělání, znalosti, praxi, dovednosti, či dynamickou kombinaci všeho uvedeného? Co doporučit mladému, nadějnému odborníkovi, aby v budoucnu uspěl a nezamrzl v nějaké slepé uličce novodobých digitálních zkratek? Mezitím, co některé věci znát musíme v každém případě, pro jiné je především důležité si je umět obstarat až v případě potřeby. Jak se na svou sbírku vědomostí dívá zpětně Jan Lojkásek?
Miroslav Minařík, ze dne: 20.04.2023



Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Aniž by se nad tím někdo pozastavoval, málokdo ví, co by měl znát. Za úsměvné lze určitě označit tvrzení, že je důležitý doklad o absolvování přezkoušení dle nařízení vlády194/2022Sb., respektive bývalé vyhlášky 50/1978Sb. Takové potvrzení nikdy elektrotechnika elektrotechnikem neudělalo, i když si to většina světa myslela.

Jana Lojkáska jsme se ptali, jaké základní minimum člověk ucházející se o odbornost v elektrotechnice musí znát.



To je ovšem začátek
Někdo na takovém začátku zůstává po celý zbytek života, většinou se slovy "elektrika přece kope stále stejně", jiný naopak vystuduje vše "s čím se potká". Přičemž oba extrémy mohou být dobré i špatné. Člověk ověnčený tituly zepředu, zezadu, který neudržuje aktuálnost svého odborného paprsku, je v praxi obvykle "ikonou" do počtu. Naopak vyučený, který svou úzkou odbornost po léta dovádí k dokonalosti, bývá okolím opěvován a považován za génia.

Doba se mění ...
Opravdu? Fyzikální zákony platí stále stejně. Ale to kolem se mění. V dávných dobách stačilo být odborníkem a vše ostatní zařídili ostatní. I když si o tom dnes myslíme své, něco na tom bylo. V minulosti vše vydrželo podstatně déle. I znalosti. Považte. Kolik změn v technologiích, software, předpisech, nebo třeba i v obchodních modelech zažíváme během jediného roku? Připomínám, že den má stále 24 hodin ...

Kolik elektrotechnických podprofesí existuje?
Dávný elektrikář měl bezplatné normy. Vytištěné a dlouho platné. Se znalostí stykačových kombinací si vydržel po několik desetiletí. A dnes? Může být elektroinstalatér, projektant domovních instalací i hromosvodářem, specialistou na EZS, EPS, systémové instalace, zdravotnictví, MaR v průmyslu ...? Proč by ne? Jen to nastudovat, získat praxi a pak pravidelně udržovat. Ale přiznejme si, jak dnes málo stačí, abychom vyšli ze "cviku a obrazu"?

Ale na začátku všeho jsou výše uvedená slova Jana Lojkáska ...

Více otázek na Jana Lojkáska a jeho odpovědi sledujte zde!





CO BYS DOPORUČIL MLADÉMU ELEKTRIKÁŘI?
Je něco, co by měl vědět než se pustí do budování kariéry?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.