Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OHK BRNO: Jak to vypadá s elektrikáři v Rakousku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.11.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OHK BRNO: Jak to vypadá s elektrikáři v Rakousku?


OHK BRNO: Jak to vypadá s elektrikáři v Rakousku?
10 českých zástupců firem z oboru elektrotechnika a středních odborných škol se ve dnech 11.-12.10.2005 zúčastnilo setkání s rakouskými odborníky v St. Pölten.
Michal Pokora, ze dne: 3.11.2005

10 českých zástupců firem z oboru elektrotechnika a středních odborných škol se ve dnech 11.-12.10.2005 zúčastnilo setkání s rakouskými odborníky v St. Pölten.

V rámci projektu SFMP Phare 2003 a ve spolupráci s Hospodářskou komorou Dolního Rakouska získali první den účastníci při návštěvě rakouského WIFI – Institutu na podporu hospodářství se sídlem v St. Pölten nové kontakty, informace o odborném vzdělávání v Rakousku – učňovském školství, mistrovským zkouškám, přezkušování a kontrole kvalifikace, dále jim byly zodpovězeny i další konkrétní dotazy, spojené s výměnou vlastních a získání nových zkušeností v oboru, tak jak funguje na obou stranách hranice.

Druhý den přivítal českou skupinu prokurista Werner Zatel na půdě elektrofirmy Klenk & Meder, jedné z největších a nejvýznamnějších společností v oboru v celém Dolním Rakousku. Zde účastníci delegace absolvovali exkurzi ve firmě, nahlédli do jednotlivých oddělení a seznámili se zde s jednotlivými bloky činnosti a výroby.

Potom navíc přímo v praxi shlédli stavbu, na které se firma podílí a podívali se na práce v novém krytém plaveckém areálu St. Pölten.

Odpolední část programu byla věnována návštěvě Landesberufschule ve Stockerau. Zástupce ředitele Helmut Fuxberger představil českým účastníkům historii školy, jednotlivé studijní programy, její začlenění v rakouském vzdělávácím systému a fundovaně zodpověděl konkrétní dotazy jednotlivých účastníků. Poté došlo i na praktické představení a exkurzi ve výuce, v jednotlivých laboratořích a prostorách školy a na závěr čeští zástupci navštívili i školní internát.

Co říci závěrem?
Možná to můžeme vyjádřit slovy účastníků setkání: přinesené poznatky a konfrontace se skutečností v zahraničí by se mohly stát podnětem v jejich vlastní praxi, organizaci vyučovacího procesu a rozvoji česko-rakouských vztahů v této oblasti.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
RHK Brno - Výstaviště 1. Areál BVV, Brno - 541 159 538 - ohkbrno@ohkbrno.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.