Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EŽS na výroční schůzi o UE ČR! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.03.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EŽS na výroční schůzi o UE ČR!


EŽS na výroční schůzi o UE ČR!
Mistr společenstva Milan Bureš informoval o aktuálním dění v loni založené Unii elektrotechniků ČR. Přednesl poslední plánované vize a záměry EŽS Brno. Ke slovu se také dostali někteří hosté....
Miroslav Minařík, ze dne: 7.03.2005

V letošním roce byla účast podstatně vyšší než v minulých létech. I když jsem zde postrádal Karla Baborského nebo Zdeňka Čecha, zasedací místnost byla zaplněna.
Protože se termín této výroční schůze kryl s termínem veřejné schůzky SejM, objevili se zde také vzácné tváře. Zdeněk Dadák (E.ON), Jiří Nepechal (ABD group), Karel Sovák (Zkušebna Hodonín), Lubomír Nevělík (RGV Břeclav).


Arnošt Kotulan z brněnského AEF seznámil účastníky s novými informacemi oblasti frekvenčních měničů.

Milan Bureš: Jak vznikla tato Unie?
Vede ji Julius Růžička (cech Liberec), který byl zvolen předsedou.... Celé to vyvolalo brněnské jednání, říká Milan Bureš, naším cílem bylo tenkrát udělat nové sjednocení elektrotechniků v rámci republiky. Aktérům se nelíbilo to, že ESČ Praha se dostalo na HK ČR, sekce elektro, kde byli jako jediné organizované společenstvo stanovené, že povedou všechny elektrotechniky v republice


Milan Bureš si je vědom stagnace členské základny a vypracovává nový projekt na vylepšení.

Dále informoval o stavu Unie elektrotechniků ČR, jejíž je místopředsedou.

Milan Bureš: Vize Unie o přezkušování revizních techniků
Uvažovali jsme tak, že by se přezkušování mělo odložit alespoň o pět roků. V normách ČSN probíhá stále mnoho změn tak, aby byly normy platné v celé Evropské unii. Sice se nám podařilo vytvořit takový dokument podepsaný zástupcem HK ČR, zástupcem ESČ Praha, Juliusem Růžičkou za UE ČR. Dokument byl předán na ministerstvo práce a sociálních věcí, bohužel ministerstvo rozhodlo ať se pořádně přezkouší.


Zdeněk Dadák byl pod palbou ostrých dotazů z řad praktiků.

Milan Bureš: Vize Unie o jediném přezkoušení elektrotechniků
Navrhovali jsme aby byli elektrotechnici proškoleni poprvé a naposled, pokud nevykonávají činnost vedoucího práce, podnikatelskou nebo revizní činnost. Tyto tři skupiny by měly být v nějakých rozumných termínech přezkušovány. Prozatím je to pouze návrh, na který doposud nikdo nereagoval.

Milan Bureš: O činnosti EŽS
EŽS pověřuje Jiřího Štulíka doplňováním informací na cechovních stránkách elektrospol.cz. Dále EŽS pracuje na zveřejnění svých členů - živnostníků, kteří se chtějí více zviditelnit. Není to žádná ojedinělost, všichni zúčastnění v UE ČR pracují na obdobném úkolu. Plzeňský cech elektrotechniků nebo třeba ESČ Praha takový seznam již má.

Milan Bureš: O certifikaci rozvaděčů
Na UE ČR přišli s návrhem certifikace rozvaděčů. Zájemci z řad výrobců rozvaděčů mohou za jistý peníz obdržet certifikační listinu. Pak jim bude stačit pouze vystavit protokol o kusové zkoušce. Uvažuje se o částce 5000,-Kč, přičemž nezáleží na počtu vyrobených rozvaděčů. Kdo dnes ještě nemá certifikaci, mohu jen doporučit, protože v budoucnu bude tato činnost pod ostrou palbou ČOI.

Pokud vás zajímají fotodetaily této akce, využijte záběrů kolegyně zde ve fotogalerii!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.