Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EŽS na výroční schůzi o UE ČR!


Document Actions
EŽS na výroční schůzi o UE ČR!
Mistr společenstva Milan Bureš informoval o aktuálním dění v loni založené Unii elektrotechniků ČR. Přednesl poslední plánované vize a záměry EŽS Brno. Ke slovu se také dostali někteří hosté....
Miroslav Minařík, ze dne: 7.03.2005
reklama

V letošním roce byla účast podstatně vyšší než v minulých létech. I když jsem zde postrádal Karla Baborského nebo Zdeňka Čecha, zasedací místnost byla zaplněna.
Protože se termín této výroční schůze kryl s termínem veřejné schůzky SejM, objevili se zde také vzácné tváře. Zdeněk Dadák (E.ON), Jiří Nepechal (ABD group), Karel Sovák (Zkušebna Hodonín), Lubomír Nevělík (RGV Břeclav).


Arnošt Kotulan z brněnského AEF seznámil účastníky s novými informacemi oblasti frekvenčních měničů.

Milan Bureš: Jak vznikla tato Unie?
Vede ji Julius Růžička (cech Liberec), který byl zvolen předsedou.... Celé to vyvolalo brněnské jednání, říká Milan Bureš, naším cílem bylo tenkrát udělat nové sjednocení elektrotechniků v rámci republiky. Aktérům se nelíbilo to, že ESČ Praha se dostalo na HK ČR, sekce elektro, kde byli jako jediné organizované společenstvo stanovené, že povedou všechny elektrotechniky v republice


Milan Bureš si je vědom stagnace členské základny a vypracovává nový projekt na vylepšení.

Dále informoval o stavu Unie elektrotechniků ČR, jejíž je místopředsedou.

Milan Bureš: Vize Unie o přezkušování revizních techniků
Uvažovali jsme tak, že by se přezkušování mělo odložit alespoň o pět roků. V normách ČSN probíhá stále mnoho změn tak, aby byly normy platné v celé Evropské unii. Sice se nám podařilo vytvořit takový dokument podepsaný zástupcem HK ČR, zástupcem ESČ Praha, Juliusem Růžičkou za UE ČR. Dokument byl předán na ministerstvo práce a sociálních věcí, bohužel ministerstvo rozhodlo ať se pořádně přezkouší.


Zdeněk Dadák byl pod palbou ostrých dotazů z řad praktiků.

Milan Bureš: Vize Unie o jediném přezkoušení elektrotechniků
Navrhovali jsme aby byli elektrotechnici proškoleni poprvé a naposled, pokud nevykonávají činnost vedoucího práce, podnikatelskou nebo revizní činnost. Tyto tři skupiny by měly být v nějakých rozumných termínech přezkušovány. Prozatím je to pouze návrh, na který doposud nikdo nereagoval.

Milan Bureš: O činnosti EŽS
EŽS pověřuje Jiřího Štulíka doplňováním informací na cechovních stránkách elektrospol.cz. Dále EŽS pracuje na zveřejnění svých členů - živnostníků, kteří se chtějí více zviditelnit. Není to žádná ojedinělost, všichni zúčastnění v UE ČR pracují na obdobném úkolu. Plzeňský cech elektrotechniků nebo třeba ESČ Praha takový seznam již má.

Milan Bureš: O certifikaci rozvaděčů
Na UE ČR přišli s návrhem certifikace rozvaděčů. Zájemci z řad výrobců rozvaděčů mohou za jistý peníz obdržet certifikační listinu. Pak jim bude stačit pouze vystavit protokol o kusové zkoušce. Uvažuje se o částce 5000,-Kč, přičemž nezáleží na počtu vyrobených rozvaděčů. Kdo dnes ještě nemá certifikaci, mohu jen doporučit, protože v budoucnu bude tato činnost pod ostrou palbou ČOI.

Pokud vás zajímají fotodetaily této akce, využijte záběrů kolegyně zde ve fotogalerii!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933