Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak vybírat vypínače? (1.díl) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak vybírat vypínače? (1.díl)


Jak vybírat vypínače? (1.díl)
Víte kolik existuje různých krásných vypínačů? Vypínač jako doplněk k interiéru... Domnívat se, že je vypínač, jako vypínač, není zrovna šťastné. Výběr designu vypínače také prozrazuje míru vkusu nebo také nevkusu.
Jaroslav Borovec, ze dne: 3.01.2003

Domovní vypínače (slouží zapínání a vypínání elektrických obvodu) a zásuvky už v mnohých elektroinstalacích neznamenají pouhý technický předmět. Mnozí investoři se již dobře rozmýšlí, který tvar a barva se hodí do kterého interiéru. Vypínače se vyrábí v několika provedeních vnitřního zapojení například:

• tlačítko
• č.1 jednopólový vypínač
• č.2 dvoupólový vypínač
• č.6 schodišťový přepínač
• č.7 křížový vypínač

Na našem trhu naleznete mnoho výrobců tohoto sortimentu a každý z nich vyrábí cca desítku různých designových rad.

Jak si vybrat?
Z pohledu uživatelského podle designu. Z pohledu technického způsob vnitřního zapojení kontaktu, proudová zatížitelnost, způsob izolace (krytí IP). Možné zapojení naznačuje horní tabulka. Proudová zatížitelnost pro běžné obvody stačí 10A. Pokud však potřeba ovládat více zářivkových svítidel, je vhodné zvolit vypínač s kontakty do 16A. Ovšem taková rozhodnutí je lepší nechat na projektanta, který ví, co je nezbytné použít.

V žádném případě při výměně stávajícího plastového vypínače za vypínač v kovovém pouzdře (hliník, litina...). Protože takový vypínač vyžaduje připojení k ochrannému vodiči. Ten ovšem může chybět, protože k plastovému vypínači se nepřipojuje!

Přehled vypínačů na našem trhu se právě dokončuje. V každém případě kupujte značkové produkty, pokud možno s označením CE! Kupovat levné předměty v elektrotechnice se nevyplácí násobněji!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.