Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chmelnice v ochranném pásmu vrchního vedení 22kV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.08.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chmelnice v ochranném pásmu vrchního vedení 22kV


Chmelnice v ochranném pásmu vrchního vedení 22kV
Příklad inspekční prohlídky vrchního vedení vn linky 22kV po její rekonstrukci za účelem posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic v ochranném pásmu. Přečtěte si, co z inspekční činnosti TIČR vyplynulo ...
Jiří Sluka, ze dne: 12.08.2010

Popis problému:
Jednalo se o prohlídku vrchního vedení vn linky 22kV po její rekonstrukci. Prohlídka byla zaměřena pouze na posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic v ochranném pásmu vrchního (nadzemního) vedení vn linky 22kV. Objednatel se na TIČR pobočka Ústí nad Labem obrátil zejména z důvodů posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic vzhledem k vedení vn 22kV, které je vedeno v blízkosti chmelnic anebo přímo nad chmelnicemi, tedy jednoznačně v prostoru ochranného pásma. Hlavním úkolem prováděné inspekční činnosti bylo tedy zjistit, zda posuzované zařízení může být provozováno v ochranném pásmu a za jakých podmínek tak, aby mohla být vystavena výchozí revize. Dle předložené dokumentace je zřejmé, že oprava vedení spočívala v celkové rekonstrukci vedení při zachování počtu podpěrných bodů a jejich původních pozic.

Jelikož původní montáž byla provedena počátkem sedmdesátých let, nebylo možné z předložené dokumentace a vedené korespondence zjistit, za jakých podmínek mohly být chmelnice v ochranném pásmu dle tehdy platných předpisů a technických norem provozovány.

Po provedené inspekční prohlídce a po obdržených informacích od montážní firmy bylo zřejmé, že nebyly dodrženy požadavky zejména energetického zákona č. 458/2000 Sb. Dle tohoto zákona je v ochranném pásmu (OP) nadzemního vedení zakázáno vysazovat chmelnice a nechávat růst porost nad výšku 3m. Dle §11 zákona, pokud to technické a bezpečnostní parametry dovolí a nedojde-li k ohrožení života, zdraví nebo bezpečnosti osob, může fyzická či právnická osoba provozující části elektrizační soustavy nebo provozovatel přímého vedení udělit písemný souhlas s činností v ochranném pásmu. Tento souhlas však  od provozovatele elektrického vedení předložen nebyl.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Z inspekční činnosti vyplynulo, že pro jednoznačné potvrzení bezpečnosti posuzovaného elektrického zařízení vn (22kV) je nutné naplnit požadavky energetického zákona č. 458/200Sb. a to zejména §11, kdy provozovatel přímého vedení může udělit souhlas provozovateli chmelnic s činností v ochranném prostoru. Tímto souhlasem je zaručeno, že provozovatel chmelnic má jednoznačně nastaveny podmínky, které musí dodržet, pokud provádí činnost v ochranném prostoru.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.