Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Chmelnice v ochranném pásmu vrchního vedení 22kV


Document Actions
Chmelnice v ochranném pásmu vrchního vedení 22kV
Příklad inspekční prohlídky vrchního vedení vn linky 22kV po její rekonstrukci za účelem posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic v ochranném pásmu. Přečtěte si, co z inspekční činnosti TIČR vyplynulo ...
Jiří Sluka, ze dne: 12.08.2010
reklama

Popis problému:
Jednalo se o prohlídku vrchního vedení vn linky 22kV po její rekonstrukci. Prohlídka byla zaměřena pouze na posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic v ochranném pásmu vrchního (nadzemního) vedení vn linky 22kV. Objednatel se na TIČR pobočka Ústí nad Labem obrátil zejména z důvodů posouzení bezpečnosti provozovaných chmelnic vzhledem k vedení vn 22kV, které je vedeno v blízkosti chmelnic anebo přímo nad chmelnicemi, tedy jednoznačně v prostoru ochranného pásma. Hlavním úkolem prováděné inspekční činnosti bylo tedy zjistit, zda posuzované zařízení může být provozováno v ochranném pásmu a za jakých podmínek tak, aby mohla být vystavena výchozí revize. Dle předložené dokumentace je zřejmé, že oprava vedení spočívala v celkové rekonstrukci vedení při zachování počtu podpěrných bodů a jejich původních pozic.

Jelikož původní montáž byla provedena počátkem sedmdesátých let, nebylo možné z předložené dokumentace a vedené korespondence zjistit, za jakých podmínek mohly být chmelnice v ochranném pásmu dle tehdy platných předpisů a technických norem provozovány.

Po provedené inspekční prohlídce a po obdržených informacích od montážní firmy bylo zřejmé, že nebyly dodrženy požadavky zejména energetického zákona č. 458/2000 Sb. Dle tohoto zákona je v ochranném pásmu (OP) nadzemního vedení zakázáno vysazovat chmelnice a nechávat růst porost nad výšku 3m. Dle §11 zákona, pokud to technické a bezpečnostní parametry dovolí a nedojde-li k ohrožení života, zdraví nebo bezpečnosti osob, může fyzická či právnická osoba provozující části elektrizační soustavy nebo provozovatel přímého vedení udělit písemný souhlas s činností v ochranném pásmu. Tento souhlas však  od provozovatele elektrického vedení předložen nebyl.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Z inspekční činnosti vyplynulo, že pro jednoznačné potvrzení bezpečnosti posuzovaného elektrického zařízení vn (22kV) je nutné naplnit požadavky energetického zákona č. 458/200Sb. a to zejména §11, kdy provozovatel přímého vedení může udělit souhlas provozovateli chmelnic s činností v ochranném prostoru. Tímto souhlasem je zaručeno, že provozovatel chmelnic má jednoznačně nastaveny podmínky, které musí dodržet, pokud provádí činnost v ochranném prostoru.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933