Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Nelez na transformovny! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.12.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Nelez na transformovny!


#EH: Nelez na transformovny!
No, to je také nápad, lézt na trafačku! Si pomyslí nejeden elektrikář. Ale v určitých dobách, místech a určité sociální skupiny to považovaly za velice napínavé dobrodružství, přestože z některých zbyl jen ohořelý, zapáchající škvarek. Mezitím, co v počátcích elektrifikace šlo zřejmě o pouhou zvědavost adolescentní populace, později se úrazy vysokým napětím objevovaly především v komerčních zájmech některých sociálně slabších menšin. Pro ty však tento plakát určen určitě nebyl!
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.12.2020



Pohledem na transformovnu, a to v jakémkoliv provedení, málokoho napadne, že by překonával zábrany a vrhal se vstříc nebezpečí vysokého napětí. Motivace mohla být různá. Pokud se výrostci předháněli, kdo je největší hrdina, dnešními slovy to muselo být hustý a bohužel "cool" to bývá až po dotyku s vysokým napětím. Co myslíte, stalo by se něco podobného, pokud by postižení předem tušili, co je čeká? Asi ne, že?


Pokud se nad tímto bezpečnostním plakátem zamýšlí osoba znalá všech souvislostí, pak jej nepovažuje za nutné varování. Vždyť to by snad nikoho nenapadlo. Bohužel klame nás tzv. "prokletí vědění", kdy se domníváme, že to, co si sami opakujeme dlouhá léta a známe zcela přesně, že to samé znají ostatní. Z velké většiny opravdu neznají.




Zkusme si zde odpovědět sami. Kdo má populaci informovat o novodobých nebezpečích? Rodiče, škola, úřady, televize, kdo vlastně?

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.