Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

#EH: Nelez na transformovny!


Document Actions
#EH: Nelez na transformovny!
No, to je také nápad, lézt na trafačku! Si pomyslí nejeden elektrikář. Ale v určitých dobách, místech a určité sociální skupiny to považovaly za velice napínavé dobrodružství, přestože z některých zbyl jen ohořelý, zapáchající škvarek. Mezitím, co v počátcích elektrifikace šlo zřejmě o pouhou zvědavost adolescentní populace, později se úrazy vysokým napětím objevovaly především v komerčních zájmech některých sociálně slabších menšin. Pro ty však tento plakát určen určitě nebyl!
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.12.2020
reklama


Pohledem na transformovnu, a to v jakémkoliv provedení, málokoho napadne, že by překonával zábrany a vrhal se vstříc nebezpečí vysokého napětí. Motivace mohla být různá. Pokud se výrostci předháněli, kdo je největší hrdina, dnešními slovy to muselo být hustý a bohužel "cool" to bývá až po dotyku s vysokým napětím. Co myslíte, stalo by se něco podobného, pokud by postižení předem tušili, co je čeká? Asi ne, že?


Pokud se nad tímto bezpečnostním plakátem zamýšlí osoba znalá všech souvislostí, pak jej nepovažuje za nutné varování. Vždyť to by snad nikoho nenapadlo. Bohužel klame nás tzv. "prokletí vědění", kdy se domníváme, že to, co si sami opakujeme dlouhá léta a známe zcela přesně, že to samé znají ostatní. Z velké většiny opravdu neznají.




Zkusme si zde odpovědět sami. Kdo má populaci informovat o novodobých nebezpečích? Rodiče, škola, úřady, televize, kdo vlastně?

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933