Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.11.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?


Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?
Vývoj technologií se neodehrává pouze na poli polovodičů, procesorů a elektronických zařízení. Následně se mění mnoho pracovních postupů a procesů. Ve stavebnictví se vyvíjí robotický zedník, který může za určitých okolností být rychlejší a přesnější než skutečný řemeslník. Za určitých okolností ... Už jste uvažovali, co by se mohlo vlivem digitalizace a robotizace změnit v elektrikářském řemesle? Budou elektrikáři v budoucnosti na stavbách sabotovat práci robotů nebo naopak bude jejich pomoc vítaná? Kde by se v elektroinstalaci rodinného domu mohl uplatnit 3D tisk?
Miroslav Minařík, ze dne: 25.11.2021



Stavebniny DEK a ČVUT vyvíjí robotického stavaře. Unikátní technologie dokáže konstruovat stěny přímo v místě staveb ... uvádí tisková zpráva.




I když každý, kdo stavěl třeba vlastní dům ví, že doba, kdy si pozveme partu robotů, je ještě daleko. Ovšem na druhou stranu pokud se vyvíjí robotický šikula ve stavebnictví, pak je otázkou, co alternativního lze očekávat v oblasti elektroinstalací.

Co by to mohlo být?
Pokud se podíváme na hrubý proces realizace běžné elektroinstalace, pak nebude těžké odhadnout, že univerzální robot nebude v brzké době reálný. Ale stejně, kde by mohlo být něco robotického?

  • návrh a projekce
  • sekání drážek
  • uložení vodičů
  • upevnění krabic
  • osazení krabic přístroji
  • zapojení zařízení
  • výroba rozvaděčů
  • testování
  • revize
  • opravy, úpravy


Pro větší náhled kliknout!

Samozřejmě souvisejících činností je podstatně více, ovšem tato úvaha má poukázat na vývoj a budoucnost. Pokud se již několik let iniciativa Průmyslu 4.0 zmiňuje o využití dat a v té souvislosti, přijdou o práci některé profese, pak právě tento robotický stavař hodně napovídá!

Pokud se podíváme retrospektivně na vývoj nářadí a strojů, pak šlo vždy o usnadnění práce, ušetření času a pracovního místa. Nutno podotknout, že nikdo z vývojářů, při své práci, neřešil téma nezaměstnanosti nebo rekvalifikací těch, kteří díky jeho práci přijdou o místo. A následně všichni majitelé provozů, kteří takové produkty nakupují, uvažují nad vylepšením pracovních procesů, nikoliv nad sociální politikou.

Kdo může v oblasti elektroinstalací přijít o práci?
V seriálu #R4M několikrát zaznělo, že to budou všichni, kteří umí nabídnout pouze své ruce, bez další přidané hodnoty. Dnes ovšem vidíme pravý opak, přehršel digitálních marketérů, koučů, copywriterů, či specialistu na SEO a sociální sítě. A ti, kteří nabízí především "ruce" jsou totálně nedostatkovým zbožím.



Pro větší náhled kliknout!

Pokud si pozorně přečtete zprávu, zmiňuje, že "je cílem konstruovat stěny přímo v místě staveb, a to automaticky s využitím průmyslových robotů a také za pomoci 3D tisku". Zkuste zapojit svou fantazii, kde by se v naší praxi uplatnilo něco souvisejícího!

Zmiňovaná tisková zpráva zde!




Kde by se v elektroinstalaci rodinného domu
mohl uplatnit 3D tisk?
Dejte svou myšlenku vědět v níže zvedené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.