Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?


Document Actions
Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?
Vývoj technologií se neodehrává pouze na poli polovodičů, procesorů a elektronických zařízení. Následně se mění mnoho pracovních postupů a procesů. Ve stavebnictví se vyvíjí robotický zedník, který může za určitých okolností být rychlejší a přesnější než skutečný řemeslník. Za určitých okolností ... Už jste uvažovali, co by se mohlo vlivem digitalizace a robotizace změnit v elektrikářském řemesle? Budou elektrikáři v budoucnosti na stavbách sabotovat práci robotů nebo naopak bude jejich pomoc vítaná? Kde by se v elektroinstalaci rodinného domu mohl uplatnit 3D tisk?
Miroslav Minařík, ze dne: 25.11.2021
reklama


Stavebniny DEK a ČVUT vyvíjí robotického stavaře. Unikátní technologie dokáže konstruovat stěny přímo v místě staveb ... uvádí tisková zpráva.




I když každý, kdo stavěl třeba vlastní dům ví, že doba, kdy si pozveme partu robotů, je ještě daleko. Ovšem na druhou stranu pokud se vyvíjí robotický šikula ve stavebnictví, pak je otázkou, co alternativního lze očekávat v oblasti elektroinstalací.

Co by to mohlo být?
Pokud se podíváme na hrubý proces realizace běžné elektroinstalace, pak nebude těžké odhadnout, že univerzální robot nebude v brzké době reálný. Ale stejně, kde by mohlo být něco robotického?

  • návrh a projekce
  • sekání drážek
  • uložení vodičů
  • upevnění krabic
  • osazení krabic přístroji
  • zapojení zařízení
  • výroba rozvaděčů
  • testování
  • revize
  • opravy, úpravy


Pro větší náhled kliknout!

Samozřejmě souvisejících činností je podstatně více, ovšem tato úvaha má poukázat na vývoj a budoucnost. Pokud se již několik let iniciativa Průmyslu 4.0 zmiňuje o využití dat a v té souvislosti, přijdou o práci některé profese, pak právě tento robotický stavař hodně napovídá!

Pokud se podíváme retrospektivně na vývoj nářadí a strojů, pak šlo vždy o usnadnění práce, ušetření času a pracovního místa. Nutno podotknout, že nikdo z vývojářů, při své práci, neřešil téma nezaměstnanosti nebo rekvalifikací těch, kteří díky jeho práci přijdou o místo. A následně všichni majitelé provozů, kteří takové produkty nakupují, uvažují nad vylepšením pracovních procesů, nikoliv nad sociální politikou.

Kdo může v oblasti elektroinstalací přijít o práci?
V seriálu #R4M několikrát zaznělo, že to budou všichni, kteří umí nabídnout pouze své ruce, bez další přidané hodnoty. Dnes ovšem vidíme pravý opak, přehršel digitálních marketérů, koučů, copywriterů, či specialistu na SEO a sociální sítě. A ti, kteří nabízí především "ruce" jsou totálně nedostatkovým zbožím.

Pokud si pozorně přečtete zprávu, zmiňuje, že "je cílem konstruovat stěny přímo v místě staveb, a to automaticky s využitím průmyslových robotů a také za pomoci 3D tisku". Zkuste zapojit svou fantazii, kde by se v naší praxi uplatnilo něco souvisejícího!





Kde by se v elektroinstalaci rodinného domu
mohl uplatnit 3D tisk?
Dejte svou myšlenku vědět v níže zvedené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933