Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bezpečnost elektrického ručního nářadí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bezpečnost elektrického ručního nářadí


Bezpečnost elektrického ručního nářadí
Jakými přívody musí být opatřeno obyčejné nářadí? ... Předmětem tohoto příspěvku je seznámení odborné veřejnosti, zejména kontrolních a revizních techniků, s hlavními bezpečnostními požadavky na elektrické ruční nářadí v rozsahu ČSN EN 50144-1/1999 včetně jejich změn A1/2002, A2/2003-12 a Z1/2003-11. Co jsou to připojení typu X a Y?
František Kosmák, ze dne: 4.10.2007

Norma platí pro ruční nářadí poháněné magneticky nebo elektromotorem určené pro používání v místnostech nebo mimo místnosti a konstruované pro obsluhování jednou osobou. Platí pro nářadí na střídavý proud o jakémkoliv kmitočtu a na stejnosměrný proud, pro nářadí s pevným stojanem se zabudovaným elektrickým topným článkem a se zabudovanými elektronickými součástkami.

Neplatí pro nářadí napájené z baterií, nářadí používané k výrobě a přípravě potravin a pro nářadí používané v prostředí s nebezpečím výbuchu.

Připojení typu X (type X attachment)
je způsob připojení napájecího přívodu, kdy je možno jej snadno vyměnit. Může to být speciálně upravený přívod dostupný pouze u výrobce nebo jeho servisní organizace a může také zahrnovat části nářadí.

Připojení typu Y (type Y attachment)
je způsob připojení napájecího přívodu, kdy je požadováno, aby jeho výměna byla prováděna výrobcem, jeho servisní organizací nebo podobně kvalifikovanou osobou. Připojení typu Y může být použito buď u běžných pohyblivých přívodů nebo u speciálních pohyblivých přívodů.

Připojení k napájecímu zdroji a vnější pohyblivé přívody
Obyčejné nářadí musí být opatřeno buď neodpojitelným pohyblivým přívodem nebo přívodkou. Nářadí chráněné před stříkající vodou a vodotěsné nářadí nesmí být opatřeno přívodkou. Kontroluje se prohlídkou.
Neodpojitelné pohyblivé přívody musí být připojeny k nářadí připojením typu X. Připojení typu Y je dovoleno v případech, kdy je napájecí přívod tak krátký, aby nemohl být poškozen činností nářadí.
Kontroluje se prohlídkou a je-li to nutné, ručním vyzkoušením.
Neodpojitelné pohyblivé přívody musí mít izolaci pláště alespoň rovnocennou:

Nářadí vybavené neodpojitelným pohyblivým přívodem musí mít takové uchycení přívodu, aby vodiče v místě připojení ke svorkám nebyly nijak namáhány, a to ani na tah, ani na krut, a jejich plášť byl chráněn před oděrem.
Součásti zajišťující uchycení přívodu u nářadí třídy ochrany II musí být z izolačního materiálu nebo v případě, že jsou kovové, musí být odděleny od přístupných kovových částí izolací, která splňuje požadavky na přídavnou izolaci.
Nářadí, které je určeno ke spojení s přívodem vody, musí být třídy ochrany III nebo třídy ochrany II konstruované pro používání ve spojení s oddělovacím ochranným transformátorem a opatřeno vidlicí s ochranným kontaktem v poloze 12h, avšak s ochranným kolíkem vidlice nezapojeným. Nebo třídy ochrany II nebo I, avšak provedené jako konstrukce třídy II a vybavené proudovým chráničem PRCD s reziduálním proudem do 10mA, který nesmí rozpínat ochranný vodič. Proudový chránič PRCD může být buď součástí nářadí nebo pohyblivého přívodu nebo vidlice, nebo umístěn ve zvláštní ovládací skříňce s jednou nebo více zásuvkami podle ČSN EN 60309-2 s ochranným kontaktem v poloze 1h. Proudový chránič instalovaný výše popsaným způsobem musí mít stupeň ochrany před škodlivým vniknutím vody nejméně IP 4X.
Nářadí jiné než třídy III, které je určeno ke spojení s přívodem vody, musí být konstruováno tak, aby při doporučeném způsobu činnosti nebyla elektrická izolace nářadí narušena vodou.
Nářadí, které je určeno ke spojení s přívodem vody, nesmí být opatřeno přívodkou, musí mít izolaci pláště elektrického přívodu alespoň rovnocennou ohebným kabelům s polychlorprenovou izolací značenou H05 RN-F.
Součásti zajišťující uchycení přívodu u nářadí třídy ochrany I a třídy ochrany III musí být z izolačního materiálu nebo musí mít izolační vyložení, může-li jinak poškození izolace přívodu způsobit, že se přístupné kovové části stanou živými.
Toto izolační vyložení musí být připevněno k součástem zajišťujícím uchycení přívodu, není-li vyložení provedeno jako průchodka, která tvoří součást návlačky.
U nářadí třídy ochrany I musí být vodiče pohyblivého přívodu uspořádány tak, aby v případě selhání uchycení přívodu nebyl ochranný vodič namáhán na tah, dokud jsou fázové vodiče ve styku se svými svorkami. Uchycení přívodu může být součástí síťového spínače.

Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 
Sborník je již vyprodán.

TEXT Z OBLASTÍ
  • Inspekce, revize
  • Bezpečnost zařízení
  • Pomůcky

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.