Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Účinný chladicí povrch rozvaděče (teplotní.poměry.3) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Účinný chladicí povrch rozvaděče (teplotní.poměry.3)


Přednáška "Analýza teplotních poměrů v rozvaděčích nízkého napětí".
Pavel Mindl, ze dne: 2.08.2002

Na základě řady měření byly stanoveny tzv. součinitele povrchu bi , umožňující respektovat způsobem instalace změněné podmínky pro prostup tepla dílčími plochami A0i a tím přejít od skutečných "geometrických " ploch krytů k takzvaným účinným chladicím plochám Aei . Výpočet tepelného toku pomocí účinných chladicích ploch umožňuje pracovat se součinitelem prostupu tepla K materiálu, použitého na výrobu krytu rozvaděče. Výsledná účinná chladicí plocha krytu Ae je pak dána výrazem:

Velikosti součinitele povrchu b, respektující způsob instalace rozvaděče jsou uvedeny v tabulce 1. Vztahy pro výpočet účinného chladicího povrchu Ae s respektováním umístění rozvaděče jsou uvedeny v tabulce 2.

Tab.1 Součinitele povrchu b pro různé způsoby instalace rozvaděče.

Způsob instalace (umístění ) rozvaděče Součinitel b
Kryt je shora přístupný 1,4
Kryt je shora nepřístupný (např. u vestavěných rozvaděčů) 0,7
Svislý povrch krytu (přední , boční nebo zadní panel) je přístupný 0,9
Zadní a boční povrch je nepřístupný (např. při montáži na stěnu) 0,5
Boční povrchy v případě řadových rozvaděčů jsou nepřístupné 0,5
Dno rozvaděče nebere se v úvahu

Tab. 2 Účinný chladicí povrch krytu pro různé způsoby zástavby rozvaděče B ... šířka krytu, H ... výška krytu, T ... hloubka krytu.

Zavedení parametru účinného chladicího povrchu Ae umožňuje provést výpočet tepelného toku z krytu do okolního prostředí na základě součinitele přestupu tepla K použitého krytu. Typické hodnoty tohoto součinitele jsou:

Obestavěný rozvaděč o účinném chladicím povrchu Ae má pak stejné ochlazovací vlastnosti, jako volně stojící rozvaděč o ochlazovacím povrchu A0, vypočteném z jeho geometrických rozměrů. Tepelný tok z krytu rozvaděče do okolního prostředí je roven ztrátové energii prošlé za jednotku času plochou krytu. V ustáleném teplotním stavu je číselně roven vnitřnímu ztrátovému výkonu Pztr . Jeho velikost je dána výrazem:

/5/

Ze vztahu 5 lze jednoduchou úpravou vypočítat vnitřní teplotu . Takovýto výpočet však nerespektuje rozložení teploty uvnitř rozvaděče a dává pouze orientační výsledky. Pro přesnější výpočet je nutné použít postupu dle dokumentu IEC 890, resp. L1.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.