Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Účinný chladicí povrch rozvaděče (teplotní.poměry.3)


Document Actions
Článek
Přednáška "Analýza teplotních poměrů v rozvaděčích nízkého napětí".
Pavel Mindl, ze dne: 2.08.2002
reklama

Na základě řady měření byly stanoveny tzv. součinitele povrchu bi , umožňující respektovat způsobem instalace změněné podmínky pro prostup tepla dílčími plochami A0i a tím přejít od skutečných "geometrických " ploch krytů k takzvaným účinným chladicím plochám Aei . Výpočet tepelného toku pomocí účinných chladicích ploch umožňuje pracovat se součinitelem prostupu tepla K materiálu, použitého na výrobu krytu rozvaděče. Výsledná účinná chladicí plocha krytu Ae je pak dána výrazem:

Velikosti součinitele povrchu b, respektující způsob instalace rozvaděče jsou uvedeny v tabulce 1. Vztahy pro výpočet účinného chladicího povrchu Ae s respektováním umístění rozvaděče jsou uvedeny v tabulce 2.

Tab.1 Součinitele povrchu b pro různé způsoby instalace rozvaděče.

Způsob instalace (umístění ) rozvaděče Součinitel b
Kryt je shora přístupný 1,4
Kryt je shora nepřístupný (např. u vestavěných rozvaděčů) 0,7
Svislý povrch krytu (přední , boční nebo zadní panel) je přístupný 0,9
Zadní a boční povrch je nepřístupný (např. při montáži na stěnu) 0,5
Boční povrchy v případě řadových rozvaděčů jsou nepřístupné 0,5
Dno rozvaděče nebere se v úvahu

Tab. 2 Účinný chladicí povrch krytu pro různé způsoby zástavby rozvaděče B ... šířka krytu, H ... výška krytu, T ... hloubka krytu.

Zavedení parametru účinného chladicího povrchu Ae umožňuje provést výpočet tepelného toku z krytu do okolního prostředí na základě součinitele přestupu tepla K použitého krytu. Typické hodnoty tohoto součinitele jsou:

Obestavěný rozvaděč o účinném chladicím povrchu Ae má pak stejné ochlazovací vlastnosti, jako volně stojící rozvaděč o ochlazovacím povrchu A0, vypočteném z jeho geometrických rozměrů. Tepelný tok z krytu rozvaděče do okolního prostředí je roven ztrátové energii prošlé za jednotku času plochou krytu. V ustáleném teplotním stavu je číselně roven vnitřnímu ztrátovému výkonu Pztr . Jeho velikost je dána výrazem:

/5/

Ze vztahu 5 lze jednoduchou úpravou vypočítat vnitřní teplotu . Takovýto výpočet však nerespektuje rozložení teploty uvnitř rozvaděče a dává pouze orientační výsledky. Pro přesnější výpočet je nutné použít postupu dle dokumentu IEC 890, resp. L1.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933