Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: AMPER 2013: Jak u nás instalovat ESE (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

AMPER 2013: Jak u nás instalovat ESE


AMPER 2013: Jak u nás instalovat ESE
V poslední době stále více skloňované téma, instalace aktivních jímačů v České republice, se nevyhnulo ani našemu pódiu na AMPERu 2013. Hlavní otázku, jak u nás instalovat jímače ESE, nám přišel zodpovědět Jiří Kutáč ze společnosti DEHN+SÖHNE.
Jiří Kutáč, ze dne: 18.04.2013


Ochrana před bleskem, respektive otázky okolo legitimnosti instalací aktivních hromosvodů v rámci české legislativy hýbou v poslední době odbornou veřejností. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) jednoznačně zastává názor, že aktivní hromosvody nesplňují požadavky platného souboru norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62 305, a tedy nejsou u nás přípustné.

Technická inspekce České republiky (TIČR) "mezi řádky" říká, že to možné je, neboť to žádný právní předpis nezakazuje, respektive protože mimo jiné není stanovena obecná povinnost dodržování ČSN. Šéfredaktor časopisu Elektro se proto zeptal soudního znalce pro obor elektrotechnika a energetika se specializací na ochranu před bleskem a přepětím Jiřího Kutáče, jak tuto problematiku vidí on.

Upozorňujeme také na článek k tomuto tématu od Vojtěcha Kopeckého, německého soudního znalce pro EMC a systémy ochrany před bleskem, který vyšel v časopisu Elektro 5/2012.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
vyžádejte si informace o bezpečných řešeních
ochran před bleskem
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.