Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

AMPER 2013: Jak u nás instalovat ESE


Document Actions
AMPER 2013: Jak u nás instalovat ESE
V poslední době stále více skloňované téma, instalace aktivních jímačů v České republice, se nevyhnulo ani našemu pódiu na AMPERu 2013. Hlavní otázku, jak u nás instalovat jímače ESE, nám přišel zodpovědět Jiří Kutáč ze společnosti DEHN+SÖHNE.
Jiří Kutáč, ze dne: 18.04.2013

Ochrana před bleskem, respektive otázky okolo legitimnosti instalací aktivních hromosvodů v rámci české legislativy hýbou v poslední době odbornou veřejností. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) jednoznačně zastává názor, že aktivní hromosvody nesplňují požadavky platného souboru norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62 305, a tedy nejsou u nás přípustné.

Technická inspekce České republiky (TIČR) "mezi řádky" říká, že to možné je, neboť to žádný právní předpis nezakazuje, respektive protože mimo jiné není stanovena obecná povinnost dodržování ČSN. Šéfredaktor časopisu Elektro se proto zeptal soudního znalce pro obor elektrotechnika a energetika se specializací na ochranu před bleskem a přepětím Jiřího Kutáče, jak tuto problematiku vidí on.

Upozorňujeme také na článek k tomuto tématu od Vojtěcha Kopeckého, německého soudního znalce pro EMC a systémy ochrany před bleskem, který vyšel v časopisu Elektro 5/2012.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
vyžádejte si informace o bezpečných řešeních
ochran před bleskem
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933