Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.08.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem


Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem
Dočasná, prozatimní zařízení v soukromé bytové výstavbě jsou již jakýmsi tradičním národním koloritem. Tedy i přes to, jak terminologii vysvětluje v následné diskusi Jan Franěk. V průmyslových objektech se situace podstatně liší. Jde sice stále o bezpečnost, ale také více o peníze! Pokud pomineme výpadek výroby vlivem prozatimního elektrického zařízení, tak ještě uvažujme možný úraz a z toho vyplývající finanční následky. Kdy se nejčastěji přistupuje v takových objektech k prozatimním řešením?
Autorský článek, ze dne: 9.08.2018



Jedním z druhů prozatímních zařízení uvedených v ČSN 34 1090 ed. 2 jsou prozatímní elektrická zařízení v průmyslových objektech. Jedná se o zařízení, která nejsou příliš početná a jsou zřizována obvykle ke konkrétnímu účelu v souvislosti s provozem elektrických zařízení, jejich údržbou a opravami a při zřizování nových zařízení nebo jejich předvádění.

Nejčastěji se jedná o přívody a připojení strojů při jejich přemístění, prozatímní napájení při poruše na přívodu, při zkoušce strojů, případně pro krátkodobé osvětlení pracoviště. Pro zmíněné případy platí rovněž obecné zásady a požadavky vyžadované u vyhrazených elektrických zařízení, jejich zřizování a požadavky na odbornou způsobilost pracovníků. Výhodou u PEZ v průmyslových objektech je, že v provozu jsou pracovníci elektrotechnici ve smyslu odborné způsobilosti podle vyhlášky č. 50/1978 Sb.


Tak vypadá prozatimní řešení v praxi ...
Pro větší náhled kliknout!

V normě je uvedeno, že PEZ v průmyslových objektech je dovoleno zřizovat jedině v případech nezbytné nutnosti, kde jsou uvedeny i některé případy pro zřízení zařízení. Platí zde také některá omezení. Zřizovat PEZ v prostorách mokrých, parných, s chemickým působením se nedoporučuje a v prostorách s nebezpečím požáru nebo s nebezpečím výbuchu se zakazuje, vzhledem k uvedeným vnějším vlivům podle ČSN 33 2000-5-51 ed. 3.



Krátkodobost zřízení PEZ vychází z požadavku normy, aby byla zřízena v průmyslových objektech jen s písemným souhlasem osoby odpovědné za elektrické zařízení, a to pouze na dobu nejkratší, nejvýše na 1/2 roku. Pokud PEZ v průmyslovém objektu nelze v této době ukončit, musí být udělen opětovný souhlas osobou odpovědnou za elektrické zařízení a provedena revize. Zařízení musí být odstraněno ihned, jakmile pominul důvod pro jeho zřízení. Za dodržení této podmínky odpovídá rovněž osoba odpovědná za elektrické zařízení. Provoz PEZ v průmyslovém objektu se z hlediska jeho zřízení, provozu, dohledu a stanovení požadavků na dodržování BOZP řídí obecně platnými ustanoveními normy a dalšími předpisy zajišťujícími bezpečnost pracovníků a pracoviště. Jedná se především o ustanovení zákoníku práce a navazujících ustanovení legislativy platná pro technická zařízení, jejich bezpečný provoz a odstraňování nebo minimalizaci rizik. V řadě případů vycházejí požadavky z místních provozních bezpečnostních předpisů a dokumentace technického zařízení. Platí to především u strojních zařízení a jejich uvádění do provozu. Svoje uplatnění zde mají požadavky na používání osobních ochranných prostředků, nářadí a pracovních pomůcek.


PEZ v průmyslových objektech musí mít hlavní vypínač, kterým lze celé zařízení spolehlivě vypnout. Základním požadavkem na hlavní vypínač je, že musí být označen červenou barvou s nápadně odlišeným barevným pozadím, např. žlutým podkladem podle ČSN 33 2000-5-537 a výstražnou tabulkou a musí být snadno přístupný. Vypínač musí mít možnost uzamknutí ve vypnuté poloze a všichni pracovníci musí být seznámeni s jeho umístěním.



Pokud se jedná o připojení rozsáhlejších zařízení nebo zařízení s větším odběrem, je nutno provést připojení z rozvaděče (nejlépe zapouzdřeného) s vypínači a pojistkami. S ohledem na požadavky ochrany před úrazem elektrickým proudem musí být všechny svorkovnice i spoje vodičů zakryté a spoje mimo to zajištěny před samovolným rozpojením. Spojování vodičů musí splňovat požadavky na spolehlivé provedení spojů, zejména s ohledem na přechodové odpory a materiál jader vodičů podle ustanovení ČSN 33 2000-5-52 ed. 2.

Více o prozatimních elektrických zařízeních naleznete v této knize.




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.