Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.08.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky


OEZ: Modulární přístroje Minia - pro klidný spánek i za bouřky
Úder blesku může způsobit rozsáhlé škody. Vzniká při něm přepětí, proti jehož následkům je třeba se bránit. Existují různé typy přepěťových ochran. Jak zvolit to správné provedení, abyste kvůli škodám nepřišli o klidný spánek?
Komerční sdělení, ze dne: 6.08.2014



Bouřka sama o sobě je fascinující přírodní úkaz. To již nelze říci o následném řešení škod způsobených úderem blesku. Rozumnější je se proti těmto škodám chránit. Jste proti úderu blesku a přepětí, které při něm vzniká, dostatečně chráněni? Poradíme vám, jak na to.

Ochrany proti přepětí
Přístroje, které dokážou omezit škody způsobené přepětím, jsou nazývány přepěťové ochrany. Existuje mnoho typů, a proto je velmi důležitá volba toho správného provedení.

T1+T2 - první a druhý stupeň ochrany

Při úderu blesku do objektu se část bleskového proudu může díky ekvipotenciálnímu pospojování dostat do vnitřní instalace. K zajištění ochrany musí být použita přepěťová ochrana prvního stupně T1 nebo kombinovaná ochrana prvního a druhého stupně T1+T2. V závislosti na hladině ochrany před bleskem LPL se jako ochrana použije buď varistorové provedení (pro LPL III, IV), nebo provedení s jiskřištěm (pro LPL I, II). Obdobnou hrozbou je i úder blesku do připojené inženýrské sítě. Hodnota proudů vznikajících při vyrovnání potenciálů je i v těchto případech tak vysoká, že je zapotřebí instalovat T1, popřípadě T1+T2.

T2 - druhý stupeň ochrany
V případech, kdy nehrozí přímé zavlečení bleskového proudu do vnitřní instalace, stačí k ochraně druhý stupeň ochrany T2. Tyto přístroje jsou schopny eliminovat jak přepětí vzniklé při vzdáleném úderu blesku, tak i spínací přepětí. Spínací přepětí je přepětí vzniklé spínacími pochody v elektrickém obvodu. Nebezpečí tohoto přepětí není v jeho velikosti, ale v jeho četnosti. Dlouhodobé, opakující se namáhání elektronických spotřebičů spínacím přepětím vede téměř vždy k jejich zničení.

T3 - třetí stupeň ochrany
K citlivým elektronickým spotřebičům, jako jsou moderní televizory či výpočetní technika, se doporučuje instalovat ještě ochranu třetího stupně T3. Tyto ochrany by měly být umístěny co možná nejblíže chráněnému zařízení, ideálně v instalační krabici společně se zásuvkou. Je tak vyloučeno i přepětí indukované na vlastním kabelovém rozvodu vnitřní instalace.

Ochrana stejnosměrných obvodů

Jestliže má být ochrana účinná, je nutné chránit všechna vedení vstupující do objektu. Nejběžnějším příkladem opomíjeného vedení je připojení fotovoltaických panelů. Vzhledem k jejich umístění (často na střechách) je veliké riziko vzniku přepětí při úderu blesku.

Rozeznávají se dva typy instalace fotovoltaických elektráren:

Nepodceňujme přepětí. Je to neviditelný nepřítel, které člověka může připravit jak o klidný spánek, tak o finanční prostředky. Investice do ochrany proti přepětí jsou vždy nižší než do řešení rozsáhlých škod.

Aktuální papírový katalog produktů OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.