Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Český Emil, žák u Edisona (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.10.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Český Emil, žák u Edisona


Český Emil, žák u Edisona
Víte, který z český techniků pracoval jako asistent u Edisona? S kým se v té době u Edisona setkal? Jak došlo k založení a rozvoji slavné značky ČKD? Více informací zde...!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.10.2008

Inženýr Emil Kolben (1862 - 1943) vystudoval malostranskou reálku a České vysoké učení technické. Díky vynikajícím studijním výsledkům získal cestovní stipendium, vydal se do Ameriky a brzy se stal asistentem u Edisona. Čekalo jej tam setkání, které jej pravděpodobně ovlivnilo na celý život. V té době totiž u Edisona ještě pracuje N. Tesla a oba mladí muži se rychle sblíží. Kolben přebírá Teslovo nadšení pro střídavý proud - později si všechno zopakuje ve sporu s F. Křižíkem. Ještě několik let však u Edisona zůstává a do Evropy se vrací jen na krátké návštěvy.

Teprve roku 1896 se plný neocenitelných zkušeností vrací domů a zakládá ve Vysočanech elektrotechnický závod. Začíná v provizorní dřevěné dílně s 25 dělníky a jednou parní lokomobilou. Jeho výrobky však jdou i do zemí, kde se žádá špičková úroveň - do Anglie, do Francie, do Německa. Závod se rozrůstá, roku 1905 staví už Kolbenka kompletní elektrárny po celých Čechách i v zahraničí. Značka ČKD získává proslulost.

Den po příchodu nacistických okupantů odchází inženýr Kolben do ústraní. Přesto je více než osmdesátiletý stařec odvlečen do Terezína, kde v koncentračním táboře roku 1943 umírá. Patřil k našim nejpřednějším průkopníkům elektrotechniky, může se směle srovnávat s Františkem Křižíkem. Přesto bylo jeho jméno i zásluhy - jako představitele kapitalismu - po léta zamlčovány. V historii rozvoje elektrifikace v Čechách má však své pevné místo.

Zdroj: tiskoviny ČEZ

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.