Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Český Emil, žák u Edisona


Document Actions
Český Emil, žák u Edisona
Víte, který z český techniků pracoval jako asistent u Edisona? S kým se v té době u Edisona setkal? Jak došlo k založení a rozvoji slavné značky ČKD? Více informací zde...!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.10.2008
reklama

Inženýr Emil Kolben (1862 - 1943) vystudoval malostranskou reálku a České vysoké učení technické. Díky vynikajícím studijním výsledkům získal cestovní stipendium, vydal se do Ameriky a brzy se stal asistentem u Edisona. Čekalo jej tam setkání, které jej pravděpodobně ovlivnilo na celý život. V té době totiž u Edisona ještě pracuje N. Tesla a oba mladí muži se rychle sblíží. Kolben přebírá Teslovo nadšení pro střídavý proud - později si všechno zopakuje ve sporu s F. Křižíkem. Ještě několik let však u Edisona zůstává a do Evropy se vrací jen na krátké návštěvy.

Teprve roku 1896 se plný neocenitelných zkušeností vrací domů a zakládá ve Vysočanech elektrotechnický závod. Začíná v provizorní dřevěné dílně s 25 dělníky a jednou parní lokomobilou. Jeho výrobky však jdou i do zemí, kde se žádá špičková úroveň - do Anglie, do Francie, do Německa. Závod se rozrůstá, roku 1905 staví už Kolbenka kompletní elektrárny po celých Čechách i v zahraničí. Značka ČKD získává proslulost.

Den po příchodu nacistických okupantů odchází inženýr Kolben do ústraní. Přesto je více než osmdesátiletý stařec odvlečen do Terezína, kde v koncentračním táboře roku 1943 umírá. Patřil k našim nejpřednějším průkopníkům elektrotechniky, může se směle srovnávat s Františkem Křižíkem. Přesto bylo jeho jméno i zásluhy - jako představitele kapitalismu - po léta zamlčovány. V historii rozvoje elektrifikace v Čechách má však své pevné místo.

Zdroj: tiskoviny ČEZ

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933