Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

XI. valná hromada plzeňského cechu


Document Actions
plzvalhr_8.jpg
XI. Valná hromada elektrotechnického cechu plzeňského regionu konaná dne 25. ledna 2004. Které osobnosti přijaly a přijely z nemalé dálky? Seznamte se s činností jednoho z nejlépe fungujících cechů v Česku!
Miroslav Minařík, ze dne: 29.01.2004
reklama

Uvítání členů a hostů.
Valnou hromadu zahájil tradičně Ing.Bukovský. Od jubilejní desáté valné hromady konané 25.1.2003 již uplynul rok a my se scházíme na jedenácté valné hromadě abychom zhodnotili naší činnost za uplynulé období.

Pro nás příjemným zjištěním je, že počet našich členů se ustálil na 191 členech přičemž před jedenácti lety jsme začínali s cca 30 členy. Navíc máme tři čestné členy ze Spolkové republiky Německo.

Z krátkých projevů ........


Jiří Fiala, prezident ESČ
... přináším možnost práce pro elektrotechniky v plzeňském regionu....


Julius Růžička, cechmistr libereckého cechu elektrotechniků

... pokoušíme se o vznik unie elektrotechniků, která by stávající cechy spojovala....


......., zástupce německého cechu z Weidenu

.... brzy budeme ve sjednocené Evropě utkávat a také spolupracovat v různých zakázkách.....

Činnost cechu.
Bylo uskutečněno šest odborných seminářů, a dva semináře jako příprava ke zkouškách dle vyhl. č.50/78Sb. K seminářům a k přípravě ke zkouškám z vyhl. 50/78Sb. byly vydány příručky, celkem za jedenáct let naší činnosti jich bylo vydáno 74 včetně přehledů platných norem vydávaných pravidelně začátkem roku.

Účast na výstavě AMPER Praha, účast na valné hromadě německého cechu, účast na slavnostním předání maturitních vysvědčení a výučních listů studentům a učňům SOUE Plzeň, návštěva solárně vodíkového energetického hospodářství v Neuburgu vorm Wald v SRN, jednání na Hospodářské komoře v Praze se zástupci elektrotechnické sekce a ustavující se Unie Elektro, účast na 9. ročníku regionálního veletrhu Elektrofest Plzeň, účast na jednání u kulatého stolu se zástupci Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, školení a zkoušky dle vyhl. 50/78Sb. jak pro členy cechu, učitele a žáky Středního odborného učiliště elektro tak i pro další zájemce a další drobné akce. Součástí některých seminářů byla prezentace odborných firem.

A nyní bych Vás rád podrobněji seznámil s obsahem jednotlivých aktivit.

Semináře:

  • - únor,
    daňová problematika v r. 2002 a změny v r. 2003. Přednášela velice srozumitelnou formou Mgr. Poláková, zástupkyně ředitele finančního úřadu v Plzni a jako každoročně bylo tento seminář velký zájem.
  • - březen,
    bezpečnost při práci a užití el. energie z pohledu IBP a Hasičského záchranného sboru. Přednášel inspektor ITl Praha, pobočka Plzeň p. Kubát a kpt. Žemlička z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.
  • - duben,
    ČSN EN 60519-1, ČSN EN 60519-2, IEC 60990, požadavky plynoucí z uvedených standardů na el. instalace, pravidelné revize a problém elektrotepelných spotřebičů. Přednášel ing. Valena, soudní znalec Kladno. Při prezentaci svých výrobků se představila ti. Metra Blansko a.s. se kterou byly dohodnuty slevy pro členy cechu jak zakoupených tak objednaných měřících přístrojů,
  • - květen,
    ČSN 332000-7-701 až 714, problém elektrotepelných spotřebičů, zkušenosti a aplikace standardů v praxi. Přednášel ing. Dvořáček, STU Praha. Při prezentaci svých výrobků se představila společnost Lovato s.r.o., Písek, komponenty a systémy pro automatizaci.
  • - červen,
    ČSN 33 2000-5-523, problémy uložení a zatížení vodičů a kabelů, proudové zatížitelnosti, zkušenosti a aplikace standardu v praxi. Přednášel ing. Kříž autor standardu. Při prezentaci svých výrobků se představila firma Elplast-KPS, s.r.o., výrobce a dodavatel skříní a rozvaděčů.
  • - září,
    návštěva solárního vodíkového energetického hospodářství v Neuburgu vorm Wald, SRN. Součástí prohlídky funkčního zařízení byl odborný výklad nejen o současném stavu využití sluneční energie, ale i o připravovaných řešeních.
  • - říjen,
    soubor ČSN 33 2000, část 1 až 7 a další používané standardy v elektrotechnice, související normativy a vyhlášky, které jsou v platnosti a doporučuje se jejich použití v praxi. Tento seminář sloužil jako příprava k přezkoušení a zkouškám dle vyhl. 50. Přednášející byli členové rady cechu a další odborní pracovníci. Na semináři se prezentovala firma V-Systém Elektro, Postupnice, kabelové topné systémy.
  • - listopad,
    přednášky k přezkoušení z vyhl. 50/78Sb., související zákony a vyhlášky. Přednášející členové rady cechu. Na semináři se prezentovala firma Elektram s.r.o, elektrotechnický velkoobchod. Semináře v říjnu a listopadu byly zahrnuty do celoživotního vzdělávání
    členů ČKAIT.
  • - prosinec,
    zkoušky a přezkoušení dle vyhl. 50/78Sb. kdy bylo ve dvou zkušebních termínech po přezkoušení vydáno 368 osvědčení.
    Pro velký zájem jak členů cechu tak i ostatních zájemců bylo zajištěno několik dalších školení a zkoušek. Ke každému semináři byly vydány příručky, obsahující jak téma přednášek tak plná znění příslušných zákonů, vyhlášek resp. norem. Pro lepší orientaci o změnách, rozsahu a platnosti norem ČSN resp. EN, byl na začátku roku vydán seznam platných norem.

Zajištění vstupenek na odbornou výstavu AMPER 2003
konanou Praze. Na slavnostní zahájení i na vlastní výstavu byli pozvání zástupci německého cechu. Se zástupci německého cechu byla dohodnutá návštěva členů cechu na podobnou výstavu ELTEC 2003 konanou tentokrát v Norimberku. Úzká spolupráce s německým cechem, která trvá již 8 let se úspěšně rozvíjela a přinesla oběma stranám řadu nových podnětů a informací jak v oboru elektro tak i cechovní činnosti a dalších zájmových oblastech. Zástupci rady cechu se účastnili valné hromady německého cechu konané ve Weidenu a o tom, že vztahy mezi oběma cechy jsou velmi dobré svědčí i účast zástupců německého cechu na dnešní valné hromadě.

Úspěšně se rozvíjela spolupráce
s odborným školstvím zejména se SOUE v Plzni. Ve spolupráci s vedením školy bylo proškoleno a přezkoušeno 286 studentů dle vyhl.č.50/78Sb. Po úspěšném vykonání zkoušky bylo absolventům školy při slavnostním předání maturitních vysvědčení na plzeňské radnici resp. výučních listů v areálu školy předáno zástupci rady cechu příslušné osvědčení, které jim vytváří lepší podmínky při hledání zaměstnání v elektrotechnickém oboru. Dále bylo přezkoušeno 31 učitelů odborného výcviku.

Také návštěva solárního vodíkového energetického hospodářství
v Neuburgu vorm Wald v SRN, kde se používá zařízení využívající sluneční energii za pomocí fotovoltaiky byla pro zúčastněné členy cechu zajímavá. Mohli jsme se přesvědčit o tom na jakém stupni využití sluneční energie jsou instalovaná zařízení a porovnat s tím o čem se hovoří.

Byla uskutečněna řada jednání
se zástupci profesních spolků a sdružení zabývajících se podobnou činností jako my. Ať to byla jednání na půdě hospodářské komory se zástupci elektrotechnické sekce nebo se zástupci ustavující se unie elektrotechniků vždy bylo postupováno tak aby bylo zabráněno mluvit nebo jednat jménem cechu někým a někde bez ohledu na potřeby a přání členů našeho cechu.

Zajištění vstupenek pro členy cechu
a účast na regionální výstavě Elektrofest Plzeň byla důležitým krokem v rozšiřování spolupráce s dalšími subjekty pracujícími v oboru elektro.

Členům cechu byly na požádání ....
....podávány zástupci rady cechu odborné informace související s různými oblastmi jejich činnosti. Informace byly předávány jak při seminářích, tak i při návštěvách na zasedání rady cechu.

Zasedání rady cechu se uskutečnilo
2x v měsíci kromě prázdnin. Při zasedání byly připravovány všechny akce zajišťované cechem, jednání se zástupci dalších organizací, jednání se zájemci o členství v cechu a pod. Aby mohly být zajištěny všechny plánované i neplánované akce se členové rady cechu zúčastnili řady jednání i mimo tato zasedání.

Plány na rok 2004
Zkušenosti z let minulých ukázaly, že velký zájem našich členů o získávání informací ze všech souvisejících oborů lze nejlépe uspokojit pořádáním seminářů a proto budeme i v tomto roce tyto semináře pořádat. Víme již, že v únoru bude seminář o daních, v březnu o bezpečnosti práce a požární bezpečnosti,

  • - zajistit přípravu a zkoušky dle vyhl. 50/78Sb.
  • - uspořádat exkurzi do některé z vodních elektráren
  • - aktivně se účastnit jednání s institucemi, profesními spolky a sdruženími při kterých prosazovat oprávněné zájmy členů cechu ale nebránit se spolupráci na jakékoli úrovni. Rozšířit spolupráci s Českým svazem zaměstnanců v energetice,
  • - účast na výstavě AMPER v Praze se spoluúčastí německého cechu, účast na výstavě ELTEC v Mnichově a spoluúčast při organizaci regionální výstavy Elektrofest Plzeň.
  • - vydávání příruček ke všem seminářům, vydávání seznamu platných norem a dalších potřebných publikací, které přinesou změny v legislativě.
  • - pokračování ve spolupráci s německým cechem, s odborným školstvím v celém plzeňském regionu, tuto spolupráci přivést na velmi vysokou úroveň spolupráce se SOUE a EaU v Plzni.

Na závěr bych.....
..... rád poděkoval radě cechu za odvedenou práci nejen za minulý rok ale i za celou činnost cechu. I když je to práce dobrovolná vykonávaná ve volném čase nestalo se za celé uplynulé období, aby se nekonala rada cechu, aby nebyly zajištěny plánované akce nebo aby nebyla uskutečněná některá jednání. Je pravdou, že při zajišťování chodu cechu někdy došlo ke komplikacím, ale tyto nebyly způsobeny nezájmem nebo neochotou členů rady cechu. Za tuto poctivě odvedenou práci chci poděkovat všem členům, popřát jim hodně zdraví do dalších let. Pocit dobře vykonané práce a zájem o členství v našem cechu je velice příjemná záležitost dávající zapomenout na různé nepříjemné chvíle v životě lidském.

Alexandr Horský, cechmistr

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933